Jogerősen is felmentették a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület Hajdúhadházon őrizetbe vett aktivistáit

Vágólapra másolva!
A másodfokú bíróság szerint sem követtek el szabálysértést a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai Hajdúhadházon. A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság döntése jogerős. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai a rendőrség szerint járőröztek a településen, de az érintettek azt állították, hogy csak aláírást gyűjtöttek a főtéren.
Vágólapra másolva!

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai április 12-én kezdtek járőrözni Hajdúhadházon, mint mondták, a közbiztonság javítása, a bűncselekmények megelőzése érdekében. Öt tagjukat a múlt pénteken a város főterén őrizetbe vették a rendőrök, és kezdeményezték az előzetes letartóztatásukat. Szombaton a Debreceni Városi Bíróság úgy döntött, hogy nem minősül szabálysértésnek, amit a férfiak tettek, és szabadlábra helyezte őket. A rendőrség képviselője fellebbezett a határozat ellen, ezért az ügy a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon folytatódott. A másodfokú bíróság helybenhagyta az elsőfokú döntést - közölte a Független Hírügynökség.

Ez volt a rendőrség első komolyabb fellépése a polgárőr egyesület ellen, amelynek tagjai március eleje óta előbb Gyöngyöspatán járőröztek - szerintük a közbiztonság védelmében -, majd Hajdúhadházon bukkantak fel.

Figula Ildikó, a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság szóvivője korábban az [origo]-nak azt mondta, az, ami a feljelentésben szerepelt, nem meríti ki a garázdaság szabálysértését. A bíró szerint ugyanis a szórólaposztás és az aláírásgyűjtés nem szabálysértés, sőt, a szólásszabadsághoz fűződő jog része. Figula szerint az tény, hogy a feljelentés része volt, hogy mindezt fekete egyenruhában, árpádsávos jelvényt viselve tették a polgárőrök, és ezzel riadalmat keltettek, de ez nem áll meg a bíróság szerint.

Időközben nyugdíjazták Kozma János hajdúhadházi rendőrkapitányt. Bár az intézkedést a rendőrség nem kommentálta, egybehangzó vélemények szerint ez összefüggésben van a fekete ruhás polgárőrök hadházi járőrözésével.