Mást mond a kormány, a Vöröskereszt és a romák a gyöngyöspatai költözésről

Vágólapra másolva!
Egyre zavarosabb a pénteken Gyöngyöspatáról elutaztatott közel 300 ember távozásának oka. Az utazást bejelentő roma jogvédő úgy beszélt a helyzetről, mintha az emberek valami elől menekülnének és drámai hangon nyilatkozott az [origo]-nak több Gyöngyöspatát elhagyó roma is. Az utazást szervező Vöröskereszt szerint előre tervezett húsvéti vakációról van szó, a miniszterelnök szóvivője pedig azt mondta, hazugság, hogy szükségből kellett elvinni az embereket.
Vágólapra másolva!

Több cigány nőt és gyereket utaztattak el Gyöngyöspatáról, ahol péntektől kezdve önvédelmi és kiképzőtábort indított a Véderő nevű szervezet. A hírt bejelentő Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke délelőtt az [origo]-nak telefonon azt mondta, az ő biztonságuk érdekében nem beszélhet arról, hová viszik az embereket. Farkas azt mondta, gyerekeik védelme érdekében szervezték az utazást.

Selymes Erik, a Vöröskereszt magyarországi szervezetének elnöke az [origo]-nak azt mondta, helyi roma édesanyák kérték a segítségüket. Nagyjából egy hónappal ezelőtt, amikor a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai először megjelentek Gyöngyöspatán, a roma nők és gyerekek rokonaikhoz utaztak pár napra. Az utazás a főigazgató szerint a családi pótlék szinte teljes összegét felemésztette, ezt ismét nem engedhették meg maguknak a családok, ezért kérték a Vöröskereszt segítségét, az utazást kizárólag a Vöröskereszt szervezte.

A kiköltöztetett emberek közül többeket Budapestre, a csillebérci táborba szállítottak, ahol többen is úgy beszéltek az utazásról, mintha menekülniük kellett volna valami elől. "Mintha háborúból kellett volna menekülni" - mondta egy asszony sírva a tudósítónknak. A Csillebércre érkezett roma asszonyok közül többen is azt mondták az [origo]-nak, hogy a Vöröskereszt eredetileg azért ment Gyöngyöspatára, hogy munkát szervezzen a cigányoknak, csak a Véderő táborának hírére kezdték el szervezni a vasárnapig tartó "kirándulásukat".

Szijjártó szerint nem úgy volt

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője pénteken délután az MTI-nek azt mondta: konzultáltak a Vöröskereszttel azután, hogy olyan hírek röppentek fel, amelyek valamilyen hirtelen szükségből vagy hirtelen szándék miatt végrehajtott kitelepítésről szóltak. A Vöröskereszttől azt a tájékoztatást kapták - folytatta -, hogy az ő közreműködésükkel egy régebb óta szervezett üdültetésre éppen pénteken utaztak el családok Gyöngyöspatáról. Ehhez képest "jól láthatóan hazugságok" azok a szárnyra kelt híresztelések, amelyek szerint bármifajta hirtelen szükségből elkövetett kitelepítésről vagy bármi másról lenne szó - mondta a kormányfő szóvivője.

Pénteken délután kiadott közleményében Selymes Erik is kijelentette: "cáfolja azokat a sajtóban megjelent híreszteléseket, hogy a gyöngyöspatai gyerekek és édesanyáik előre leszervezett táboroztatása, evakuálásként lenne értelmezhető (...) kérésükre szerveztük meg a húsvéti tábort." Selymes az [origo] érdeklődésére azt mondta: nem nyilatkozhat a helyiek nevében, hogy miért kellett éppen most megszervezni a táborozást. Szerinte sok hasonló kérést kapnak, és az elmúlt években százezernyi gyereket táboroztattak. A főigazgató nem tartja szokatlannak azt sem, hogy három nap alatt kellett megszervezni az üdülést.

A Roma Sajtóközpont szerint az elköltözött romák politikai menedékjogért folyamodnak az Egyesült Államokhoz és Kanadához. "Itt nincs jövőnk, megölték minden reményünket" - idézte a sajtóközpont Farkas Jánost, a Roma Polgárjogi Mozgalom egyik vezetőjét. Az amerikai nagyövetség korábban az MTI-vel azt közölte, hogy "szoros figyelemmel követi az eseményeket Gyöngyöspatán és Magyarország északkeleti térségében más helyeken".

Az államtitkár provokációnak tartja

Szándékos provokációnak nevezte a gyöngyöspatai romák Csillebércre utaztatását evakuálásnak illetve menekítésnek nevező híreket és nyilatkozatokat Balog Zoltán, a közigazgatási minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára, aki felkereste a csillebérci tábort. Az államtitkár az [origo]-nak azt mondta, a helyi roma nők és gyerekek üdültetését hétfő óta szervezik, ezért félrevezetik a közvéleményt és rossz képet festenek Magyarországról azok a híradások, amelyek szerint a romáknak menekülniük kellene. A politikus különösen aggasztónak nevezte a Vöröskereszt akciójában közreműködő Richard Field amerikai üzletember eljárását, aki állítása szerint sajtóeseményt csinált az üdültetés pénteki megkezdéséből. A belügyminiszter Balog Zoltán elmondása szerint fontolgatja, hogy rémhírterjesztés miatt bepereli az üzletembert (Field szerepéről ebben a cikkünkben olvashat).

Az [origo] kérdésre, hogy a kormánynak milyen válasza van a Gyöngyöspatán, illetve általában, a félkatonai szervezetek elmúlt hetekbeli tevékenysége miatt kialakult helyzetre, az államtitkár azt mondta: jövő héten megkezdik működésüket azok a területileg illetékes kormánymegbízottak vezetésével felálló úgynevezett konfliktuskezelő testületek, amelyek létrehozásáról két hete egyezett meg a közigazgatási és a belügyminiszter.

Azt mondta, ezek mellett eredményt vár a belügyminiszter a "konfliktusos helyszíneken" megerősített rendőri jelenléttől, és a szabálysértési törvény pénteken életbe lépett módosításától is, amely százezer forintra bünteti azokat, akik a polgárőrség feladatait együttműködési kötelezettség teljesítése nélkül látnak el vagy jogszabályi felhatalmazás nélkül végeznek közbiztonsági tevékenységet. Ezen túl az államtitkár szerint egyelőre nem tervez mást a kormány a félkatonai szervezetek ügyében: "Nézzük meg, hogy működik, aztán majd meglátjuk, szükségesek-e még további intézkedések" - tette hozzá. Balog Zoltán fontosnak nevezte azt is, hogy "a kormány ne reagálja se túl, se alul a helyzetet".

Az [origo] szerette volna megtudni, mit gondol a helyzetről a Belügyminisztérium. A sajtóosztály munkatársa előbb írásban kérte kérdéseinket, majd visszahívta munkatársunkat és közölte, az ügy a Miniszterelnökséghez tartozik. A Miniszterelnökségen annyit közöltek, Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője nyilatkozott az MTI-nek, ahhoz nem kívánnak mást hozzátenni.