Orbán "ügyel a hangnemre" a leszúrás óta Hoffmann Rózsával

Vágólapra másolva!
A felsőoktatási törvényről kialakult múlt heti nagy vita után ismét az oktatás volt az egyik téma az e heti kormányülésen is, ezúttal azonban az [origo] információi szerint kimérten és udvariasan viselkedett a miniszterelnök Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárral, akit a múlt héten még indulatosan kritizált. Több kormányzati forrás szerint Orbán jelét adta annak is, hogy továbbra is megbízik Hoffmannban, és nem gondolkodik az államtitkár lecserélésén.
Vágólapra másolva!

"Ha egy benyújtott koncepcióról csaknem három órán át tárgyal a kormány, akkor az egy értékes anyag" - egy résztvevő beszámolója szerint ezzel a békülékeny hangú felütéssel utalt vissza a múlt heti viharos kormányülésre a kormánytagok e heti tanácskozásán a miniszterelnök. Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, Orbán Viktor akkor a felsőoktatási törvény Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár által jegyzett tervezetével kapcsolatban fogalmazott meg a résztvevőket is megdöbbentő, éles kritikát.

Az [origo]-nak egy magas rangú kormányzati tisztviselő azt mondta, hogy a most szerdán terítékre került közoktatási törvény tervezetének tárgyalásakor a kormányfő már "kínosan ügyelt a hangnemre és a szóhasználatra" és láthatóan igyekezett elkerülni, hogy megbántsa az államtitkárt.

Hasonlóan látta Orbán Viktor viselkedését az ülés egy másik megkérdezett résztvevője is, aki szerint nemcsak, hogy jóval konszolidáltabb vita folyt, de "néha kínosba hajlott a miniszterelnök Rózsával szembeni kimért udvariassága".

A közoktatási koncepció vitás kérdéseit - a két legnagyobb ilyen, hogy az állam vagy az önkormányzatok tartsák-e fent az iskolákat, illetve hogy a pedagógusok foglalkoztatója az állam vagy önkormányzatok legyenek-e - az ülésen résztvevők elmondása szerint ezúttal csak vázolta a miniszterelnök, de nem mondott véleményt, és nem foglalt állást egyik vagy másik megoldás mellett. Sőt, ahelyett, hogy utalt volna rá, hogy melyik verziót látná szívesen, az államtitkárt kérte fel, hogy a koncepció következő változata már "legyen egyértelmű", és döntse el végre a hónapok óta tartó vitát.

"Viktor lassan visszavonult"

Ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk, a vita az "erős ésszerűsítéseket" váró, az állami tulajdonba vételt szorgalmazó nemzetgazdasági tárca és az inkább szakmai szempontokat érvényesíteni akaró oktatási államtitkárság között zajlik a fenntartás ügyében. Az állami szerep erősítése régóta tudható módon eredetileg Orbán Viktor vesszőparipája, de a kérdésről nagy viták voltak a Fidesz elnökségében, illetve a párt frakciójában is.

Az utóbbi hetekben azonban a jelek szerint változott a kormányfő hozzáállása. "Viktor lassan visszavonult a kezdeti lelkesedéséből, mert rájött, hogy amit kitalált, azt nem lehet végigcsinálni" - mondta az [origo]-nak a Fidesz egyik, a pártelnökhöz közel álló, befolyásos politikusa, aki szerint ennek jele az is, hogy Orbán immár nem maga szabta meg az irányt, hanem Hoffmanntól kért az ügyben állásfoglalást.

Az egyik magas rangú kormányzati tisztviselő szerint a szerdai ülésen a miniszterelnök azért is volt óvatos a bírálatokkal, mert el akarta kerülni, hogy a múlt hetihez hasonló sajtószenzáció legyen a kormányon belüli vitákból. Orbán Viktor környezetében kormányzati források szerint múlt csütörtök óta folyik a találgatás arról, hogy a szűk körű tanácskozás résztvevői közül vajon kinek állhatott érdekében kiszivárogtatni a konfliktust és annak "szaftos részleteit".

Nincs napirenden Hoffmann leváltása

A miniszterelnök bizalma több kormányzati forrás szerint ugyanakkor egyelőre töretlen Hoffman Rózsában. "A múlt heti ülés után Zsolt (Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke - a szerk.) egyből csekkolta Viktornál, hogy változott-e valami az államtitkárhoz való hozzáállásában, de megnyugtató választ kapott" - mondta egy, a beszélgetés részleteit ismerő kormánypárti politikus, de ugyanezt mondták az államtitkárhoz közel álló források is. Az e heti kormányülés egyik résztvevője annak is szem-, illetve fültanúja volt, amint a tanácskozás szünetében Orbán Viktor félrehívta a KDNP-s politikust, és "jelét adta, hogy a szakmai kifogások ellenére továbbra is mögötte áll".

Hoffmann Rózsa információink szerint egyébként a KDNP képviselőcsoportjának hétfői ülésén beszámolt a múlt héten történtekről a frakciónak. Beszámolója szerint az államtitkárt nem ingatták meg a történtek, és áll a további szakmai munka elébe, csak "az fájt neki, hogy a kormányfő úgy kötött bele a koncepcióba, hogy korábban nem beszélt neki a konkrét elvárásairól".

Az [origo]-nak kormányzati források korábban azt mondták, hogy a miniszterelnök pont azon húzta fel magát a múlt héten, hogy Hoffmann Rózsa "nem értett a szóból", és nem vette figyelembe a koncepcióval kapcsolatos elvárásait. Egy, az államtitkár és a kormányfő közötti beszélgetések részleteit ismerő forrás szerint azonban ez túlzás, mert "igaz ugyan, hogy általánosságban többször váltottak szót az anyagról, de konkrét tervek vagy irányok nem hangzottak el ezeken a megbeszéléseken".