A rejtélyes bringással bővült Orbán csapata

Garancsi István
Vágólapra másolva!
A biciklisek nem ismerik, a hétfőtől egy évre kijelölt miniszterelnöki megbízott pedig egyelőre nem árulja el, milyen tervei vannak a természetjáró és kerékpáros turizmus és úthálózat fejlesztésével. A Videoton focicsapatát felvirágoztató, ingatlanbefekető Garancsi István a miniszterelnökkel mindenesetre jóban van, és gyakorlatilag az ő fociügyi megbízottjaként tartják számon.
Vágólapra másolva!

Miniszterelnöki megbízottat bízott meg a természetjáró és kerékpáros turizmus, úthálózat és közlekedés fejlesztésével kapcsolatos feladatokkal Orbán Viktor. A posztot Garancsi István, a Videoton tulajdonosa látja el április 18-tól egy éven át, munkáját a Miniszterelnökségen működő titkárság segíti. Ezzel tovább bővült a már így is népes miniszterelnöki megbízottakból és kormánybiztosokból, illetve miniszteri biztosokból álló kör, akik számos területet - a nyugdíjtól az ifjúsági ügyekig - felügyelnek.

Garancsi rögtön kinevezése után munkához is látott: az MTI jelentése szerint szerdán délután miniszterelnöki megbízottként átadott egy úgynevezett bringapontot a XXII. kerületi Nagytétényi úton lévő Mol-benzinkútnál. A Mol a frekventáltabb kerékpárutak mellett fekvő benzinkutaknál szerelő- és pumpakészlettel, valamint speciális kézi kerékpármosóval várja a bringásokat, az így felszerelt kutakat nevezik bringapontoknak. A szerdai átadóról szóló hír szerint ez volt az olajvállalat első bringapontja, miközben a Mol ezzel foglalkozó honlapja szerint országszerte már közel száz helyen várja ilyen benzinkút a bicikliseket.

Huszonhat percet ver a teljes Videotonra

"Kormányzati célkitűzés, hogy az egészséges életmód alapvető tevékenységeihez, a túrázáshoz, a természetjáráshoz, a kerékpározáshoz szükséges alapvető feltételeket megteremtse. Garancsi Istvánnak komoly tapasztalatai vannak ezen a területen, ezért esett rá a választás" - indokolta a miniszterelnöki megbízott kinevezését az [origo] kérdésére írásban Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője. Szijjártó szerint azért megbízott, és nem például egy tárca kapta a megbízást, mert a feladat "komplex", amely több minisztérium és intézmény együttműködését követeli meg.

"Kétségtelen, hogy mindkét terültet jól ismerem belülről" - mondta az [origo]-nak Garancsi István szerdán, de hogy pontosan milyen tapasztalatai vannak, azt nem részletezte. Az MTI szerint az üzletember Garancsi, aki a Videoton focicsapatának is tulajdonosa "maga is különböző gyalogtúra- és biciklis versenyek, magashegyi túrák aktív résztvevője". Egy korábbi cikkünk szerint Garancsi nemcsak, hogy rendszeresen fut, biciklizik és túrázik, egy különleges, hét kilométer futásból és negyvennégy kilométer biciklizésből álló edzésen huszonhat percet vert a teljes focicsapatra.

Forrás: MTI/Manek Attila
Garancsi a Mol bringapontjának átadóján

"Vannak elképzeléseim, hogy mit lehetne javítani" - mondta Garancsi szűkszavúan az [origo]-nak terveiről, de minden további kérdésünket azzal hárította el, hogy a jövő héten sajtótájékoztatón fogja ismertetni a feladatait és a terveit. Annyit sikerült tőle megtudnunk, hogy szerinte "súlyos anomáliák" vannak a bicikliutakkal kapcsolatban, azt sem lehet tudni, mi az, és mi nem - ezt mindenképpen meg kellene változtatni. A megbízotti poszt elnevezése ugyan csak a kerékpáros turizmust nevesíti feladatai között, de Garancsi azt mondta, a városi kerékpározást külön területnek tartja, itt az utak kérdésében együtt kell működni, többek között a rendőrséggel is.

"Sosem hallottam róla"

"Ő meg ki? Soha nem hallottam róla" - kérdezgették a kinevezés hírére a biciklisek internetes fórumain. Soha nem hallott Garancsiról László János, a Kerékpárosklub vezetője sem, de az [origo]-nak azt mondta, szerdán telefonon beszélt Garancsival, és bizakodó, mert a megbízott nyitottnak mutatkozott a kerékpáros civil szervezetekkel való együttműködésre.

A Kerékpárosklub kedden közleményben is üdvözölte a kinevezést, László szerint azért, mert az új Parlament megalakulásakor, a Critical Mass szervezőivel együtt pont azt kérték a képviselőktől, hogy a kerékpározás ügye kapjon megfelelő jogosítvánnyal és hatáskörrel rendelkező felelőst a kormányzatban.

Garancsi kinevezésének előzményeiről érdeklődtünk a Fidesz egyik befolyásos, a kerékpáros ügyeket szem előtt tartó képviselőjénél is, de ő is azt mondta, semmit nem tud a döntés hátteréről, az nem volt téma a párt nyilvánossága előtt.

Futballügyekben is ő Orbán megbízottja

Ha a biciklisek nem is, a Videoton-szurkoló Orbán Viktor évek óta jól ismeri Garancsit, aki 2007-ben vásárolta meg, az akkor még Fehérvár FC néven futó futballcsapatot. Az akkor talpon maradásért küzdő csapat Garancsi vezetése alatt felvirágzott: a Videoton most hét fordulóval a bajnokság vége előtt tízpontos előnnyel vezeti az NB I-et, így hatalmas fordulatnak kellene bekövetkeznie ahhoz, hogy a fehérváriak ne szerezzék meg történetük első bajnoki címét. A csapat ráadásul a Magyar Kupában is a négy közé jutott. A Videoton fő támogatója a Mol, a fehérvári stadion VIP-páholyában Hernádi Zsolt, a Mol és Csányi Sándor, az OTP első embere mellett rendszeres vendég Orbán Viktor miniszterelnök is.

Forrás: vidi.hu
Orbán Viktor és Garancsi István a Videoton lelátóján

A 46 éves közgazdász végzettségű Garancsi tavaly a Népszabadságnak azt mondta, Orbán Viktorral csak 2008-ban, már a Videoton tulajdonosaként találkozott először személyesen. Pedig Garancsi neve még az előző Orbán-kormány idején a CD Hungary nevű állami cég sokat vitatott privatizációjával kapcsolatban vált ismertté. Az állam 2001-ben 18,2 milliárd forintért vált meg a Magyarországra akkreditált diplomaták elszállásolására alakult CD Hungarytól, melyhez 160 nagy értékű belvárosi és budai ingatlan tartozott. A bonyolult üzleti tranzakcióban, az OTP által kifejezetten e célra létrehozott Magyar Ingatlan Befektető fizette ki az összeget, majd nem sokkal később Garancsi István egyik, Hernádi Zsolttal közös cége lett a vállalat tulajdonosa. A kritikák szerint az értékes ingatlanokat rendkívül olcsón vásárolták meg, amire akkor Csányi Sándor és Garancsi is azt mondta, hogy nem ingatlanokat, hanem egy adósságokkal terhelt céget vettek meg az államtól. (A komplikált történetről 2003-ban a Magyar Narancs írt hosszú cikket.)

Garancsi a futballüzlet mellett azóta is ingatlanokkal foglalkozik, az Opten cégadatbázis szerint több tucat ingatlan-forgalmazással foglalkozó cégben van érdekeltsége. Mióta megvásárolta a Videotont, a futball-közéletben is aktív: Kisteleki István lemondása után tagja lett az MLSZ-elnökségének és ő hozta össze a találkozót Orbán Viktor és az NB1-es klubok vezetői között, így egyre inkább úgy tekintenek rá a közéletben, mint Orbán megbízottjára futballügyekben. (Orbán és Garancsi kapcsolatáról ebben a korábbi cikkünkben bővebben olvashat, Garancsival készült korábbi interjúnk pedig itt található.)

A miniszterelnök szóvivője a biztosi poszt bejelentésekor hangsúlyozta, hogy Garancsi díjazás nélkül látja el a természetjáró és kerékpáros turizmus fejlesztésével kapcsolatos feladatokat. Megkérdeztük Garancsitól, hogy vállalkozásai és a Videotonnal kapcsolatos teendői mellett mi motiválta a feladat elvállalására, illetve hogy az kinek az ötlete volt, a kormányzaté vagy az övé, de kérdésünket azzal hárította el, hogy ez egyelőre "titok", és a terveivel együtt az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre is majd csak a következő hetekben tud válaszolni.