Magyar Nemzet: Szegények helyett vezetőket nyaraltatott az üdülési alapítvány

Vágólapra másolva!
A szociálisan rászorulók üdültetése helyett szakszervezeti vezetők nyaraltatására folyt el annak a félmilliárd forintnak egy része, amelyet a nemzeti üdülési alapítvány fizetett ki egyes szakszervezeteknek - írja a Magyar Nemzet. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentése szerint a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány 1992-es induló ingatlanvagyona sincs már meg.
Vágólapra másolva!

Több száz millió forintos vagyoni hátrány érte a magyar államot a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány vagyongazdálkodása miatt, a szervezet 1992-es megalapítása óta - tudta meg a HírTV és a Magyar Nemzet a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól (Kehi).

A napilap csütörtöki számában ismerteti: a Kehi a szervezet 2005 és 2009 között végzett vagyongazdálkodását vizsgálta. A most elkészült jelentés szerint az alapítvány 1992-ben, induló vagyonként 365 ingatlant - köztük számos nagy értékű szállodát - kapott, azonban ezek közül ma már egyetlenegy sincs az alapítvány közvetlen tulajdonában.

Megállapították azt is, hogy az alapítvány 500 millió forintot szakszervezeteknek fizetett ki üdülési csekk népszerűsítése címén. Ráadásul a hivatal által megismert kuratóriumi jegyzőkönyvekből kiderült, hogy a "burkolt támogatás célja a szakszervezeti vezetők rekreációja volt" - írja a lap.

A pénzből, a Kehi megállapítása szerint 20 ezer szociálisan rászoruló ember kedvezményes üdülését kellett volna biztosítani. Kiderült, hogy az alapítvány a vizsgált időszakban több mint 15 millió forintért bízott meg ügyvédi irodákat olyan tevékenységekkel, amelyekért állandó jogi képviselőjét havonta fizették. Emellett többször kötöttek szerződést korábbi döntések utólagos értékelésére. A vizsgálat szerint az alapítvány dolgozói messze az átlag felett kerestek, például 2009-ben az átlagjövedelmük meghaladta a 700 ezer forintot, ami a Kehi szerint nem volt arányban az elvégzett munkával - írja a lap.