Kósa szerint az egyéni választókerületek is megszűnhetnek

Kósa Lajos, Fidesz, parlament, országgyűlés
Vágólapra másolva!
A tisztán listás választási rendszer is alternatíva a Fideszben - legalábbis ez derül ki Kósa Lajos szavaiból. A Fidesz ügyvezető alelnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, egyelőre spekuláció és a fantázia szüleménye a jövőbeli egyfordulós rendszer.
Vágólapra másolva!

Kósa Lajos szerint valójában nem a fordulók, hanem az egyéni körzetek száma az új választójogi törvény legfontosabb kérdése. "Már ha egyáltalán lesznek ilyenek" - tette hozzá a Fidesz ügyvezető alelnöke a Magyar Nemzet kérdésére. Ez pedig abba az irányba mutat, hogy akár tisztán listás választási rendszert is elképzelhetőnek tartanak a Fideszben - írja a lap.

Kósa ugyanakkor egyelőre spekulációnak és a fantázia szüleményének nevezte a jövőbeli egyfordulós rendszert. A politikus arra a Népszabadság által szerdán közölt hírre reagált, mely szerint 2014-től egyfordulós választási rendszert vezetnének be a kormánypártok.

Egy másik fideszes politikus, Gulyás Gergely viszont már most elképzelhetőnek tartja, hogy az Országgyűlés előtt fekvő kormánypárti javaslat nevesíti majd a gyakorlatban ma is működő szisztémát. A jelenleg az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslat szerinti csak akkor tartanának második fordulót, ha az elsőre nem menne el a választók legalább fele. Gergely szerint az utóbbi három választás során soha, egyetlen körzetben sem volt ötven százalék alatt a részvétel.

Csak egy-másfél év múlva következik el annak a tárgyalása, hogy egy- vagy kétfordulós legyen-e a hazai választási rendszer - mondta Kósa Lajos, aki szerint a választójogi törvény nem annyira feszítő, mint más sarkalatos törvények. Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az Inforádió kedd esti műsorában azt mondta, hogy legkésőbb ősszel a Parlament elé kerül az új választójogi törvény.