Nyilvánosságra hozhatóak az ombudsman szerint a köztisztviselők adatai

Vágólapra másolva!
Jóri András adatvédelmi biztos jelentése szerint nyilvános adatnak minősülnek a köztisztviselők és a kormánytisztviselők feladattal összefüggő személyes adatai.
Vágólapra másolva!

Az ombudsman szerint a köztisztviselők személyes adatainak kezelését a jogállásukról szóló törvény szabályozza, 2010. január 1-jétől hatályos módosítása pedig meghatározza azokat a nyilvántartásban szereplő személyes adatokat, amik az adatvédelmi törvény alapján nem nyilvánosak. A kormánytisztviselők személyes adatainak nyilvántartásáról a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény rendelkezik.

Jóri András közleménye szerint e rendelkezések alapján közérdekből nyilvános személyes adatok többek között: a köztisztviselő neve, iskolai végzettsége, szakképzettsége, tudományos fokozata, idegennyelv-ismerete, képzésre, átképzésre vonatkozó adatai, a közszolgálati jogviszony kezdete, állampolgársága, a bűnügyi nyilvántartó szerv által kiállított hatósági bizonyítvány száma, kelte, a közigazgatási alap- és szakvizsga adatai, a jubileumi jutalom és a végkielégítés kiszámításának alapjául szolgáló időtartamok, az esküokmány száma, kelte, a közigazgatási versenyvizsga adat.

Ezek alapján jogszerűen hozhatja nyilvánosságra a közszféra munkaadója a köztisztviselők, önkormányzati tulajdonban álló cégek vezető tisztségviselőinek feladattal összefüggő személyes adatait - áll Jóri András adatvédelmi ombudsman közleményében.