Nyolcmillió forinttal támogatta a Fideszt egy idős asszony

Vágólapra másolva!
Több mint hatszázmillió forint adományt gyűjtött tavaly a Fidesz, a magánszemélyek között a legtöbbet, nyolcmillió forintot egy idős budapesti asszony utalta a pártnak. A korábbi években is előfordult már, hogy idős emberek a Fideszre hagyták megtakarításaik egy részét.
Vágólapra másolva!

A Fidesz szerdán nyilvánosságra hozott tavalyi mérlegbeszámolója szerint a magánadományok közül a legmagasabb összeggel nem pártpolitikus, hanem egy ismeretlen ember támogatta a legnagyobb kormánypártot. A Hivatalos Értesítőben közzétett mérlegbeszámoló szerint Tremmel Ferencné nyolcmilliót adományozott a Fidesznek.

Ez jóval nagyobb összeg, mint amellyel más adományozók, többek között a szokások szerint a pártot támogató politikusok segítették a Fideszt: Deutsch Tamás EP-képviselő 3,2 millióval, Lázár János Fidesz-frakcióvezető egymillióval, Varga Mihály, a Miniszterelnökséget irányító államtitkár 502 ezer, Rogán Antal, V. kerületi polgármester 550 ezer forinttal, Orbán Viktor kormányfő pedig 600 ezer forinttal támogatta az általa vezetett pártot.

Kisebb adományokra hajtott a Fidesz

A Fidesz egyik vezető politikusa a nyolcmilliót adományozó Tremmelnéről az [origo]-nak azt mondta, hogy egy idős asszonyról van szó, aki nem először adományoz a Fidesznek. A politikus szerint az asszony a III. kerületben lakik, nincs senkije. A korábbi években szintén előfordult, hogy a legnagyobb összeget befizető magánszemély olyan idős ember volt, aki megtakarításai egy részét szimpátiából hagyta a Fideszre.

A jogszabályok szerint ezeknél az 500 ezer forint feletti adományozók nevét kell nyilvánosságra hozni. A listán több olyan ismeretlen ember is található, akik egymillió forintnál nagyobb összeggel segítették tavaly a Fideszt. Banai Miklós kétmillió forintot adományozott a kormánypártnak, az [origo]-nak azt mondta azért, mert elege volt az elmúlt nyolc év szocialista kormányázásából. A férfi Budapesten dolgozik fizikusként és konzervatív beállítottságúnak mondta magát.

A Fidesz a tavalyi választási kampány előtt magánszemélyektől főként kisebb összegű adományokat próbált gyűjteni. Ennek érdekében tavaly januárban több százezer embernek küldtek levelet, amelyhez csatoltak egy csekket is, hogy a támogatók tetszés szerinti összeggel támogathathassák a pártot. A Fidesz később azt közölte, hogy a felajánlásokból 130 millió forint adomány folyt be. Nyitrai Zsolt, a párt akkori operatív igazgatója tavaly január végén azt mondta: az összeg 41 ezer befizetésből gyűlt össze két - két és fél hét alatt. Az átlagos támogatás fejenként 3200 forint volt, a leggyakoribb összeg pedig 5 ezer forint volt.

A Posta is adományozott a Fidesznek

A mérlegbeszámoló szerint adományokból tavaly összesen 610 millió 832 ezer forint bevétele volt a pártnak. A magánadományozók mellett cégek, önkormányzatok, civil szervezetek is támogatatták a pártot. Eszerint a Magyar Gazdák Szövetsége 23 millió, a Nexon Kft. 20 millió, a Fidelitas 14 millió forinttal támogatta a Fideszt. A Rogán Antal által irányított V. kerületi önkormányzat 971 ezer forinttal támogatta a kormánypártot, a Magyar Posta 1 millió 256 ezer forinttal.

A Fidesznek 2010-ben összesen 1,953 milliárd forint bevétele volt, kiadása pedig több mint 2,265 milliárd volt. A tagdíjakból mintegy 137 millió forintjuk gyűlt össze, állami költségvetésből származó támogatásuk csaknem 889 millió forint volt. A párt kasszájából 1,5 milliárd politikai tevékenységre, 400 millió működésre, 4 millió pedig eszközbeszerzésre ment el.