Fizetni kellene a szórólapozásért és az utcai zenélésért a fővárosban

Vágólapra másolva!
A jövőben közterület-használati engedélyt kell kérni a szórólaposztáshoz, valamint az utcai zenéléshez Budapesten, ha a Fővárosi Közgyűlés elfogadja az erről szóló előterjesztést. Egy másik javaslat szerint akár ötvenezer forinttal is büntethetnék a közterületen lakókat.
Vágólapra másolva!

A jövőben Budapesten közterület-használati hozzájárulást, azaz engedélyt kellene kérni a szórólaposztáshoz, valamint az utcai zenéléshez is. A Fővárosi Közgyűlés április 27-ei ülésére tett városvezetői előterjesztést a Budapest portálon tették közzé.

Az utcai zenélésnél eddig csak akkor volt szükség az engedély beszerzésére, ha hangosító berendezést is használtak, a beterjesztett rendelettervezet azonban már "általában" az utcazenéléshez kötné a hozzájárulás beszerzését.

Az önkormányzat a jövőben mind a szórólapozás, mind pedig az utcai zenélés után díjat is szedhet. A javaslatban azonban jelzik, hogy mindkét esetben lehetőség van a közterület-használati díj "korlátlan mértékű" csökkentésére.

A rendelet melléklete szerint szórólaposztás esetén, egy négyzetméternyi elfoglalt közterülettel számolnak. Eszerint - a négy besorolási kategóriától függően - minimum 3000, maximum 9100 forint közterület-foglalási díjat kellene fizetnie a jövőben egy-egy szórólaposztónak havonta. Utcazenélés esetén a napi díj négyzetméterenként 160 és 230 forint között lesz a rendelet melléklete szerint. Az előterjesztett javaslatokról szerdán dönt a közgyűlés.

Büntetnék a hajléktalanokat

Ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal büntetné a budapesti városvezetés azokat, akik a közterületet "életvitelszerű lakhatás céljára" használják a jövő szerdai Fővárosi Közgyűlésre tett egyik előterjesztés szerint.

Tarlós István főpolgármester javaslata szerint szabálysértésnek minősülne az is, ha valaki "az életvitelszerű lakhatás céljára használt ingóságait a közterületen tárolja". Az indoklás szerint a cél nem a büntetés, hanem az azokkal szembeni fellépés jogi lehetőségének a megteremtése, akik a felajánlott segítség ellenélre is a közterületeken maradnak.