A Facebookon vitatkozik Orbán és Fodor az alkotmányról

Vágólapra másolva!
Bár Orbán Viktor és Fodor Gábor a rendszerváltáskor még ugyanazon párt alapítói voltak, ma már gyökeresen mást gondolnak az alkotmányról. Az egykori harcostársak a Facebookon nyilvánosságra hozott levelekben üzentek egymásnak. Fodor szerint oktrojált alkotmány született, Orbán szerint viszont soha nem volt még ilyen jó okunk reménykedni.
Vágólapra másolva!

A Facebook közösségi oldalon nyilvánosságra hozott levelekben vitázott az új alaptörvényről Fodor Gábor egykori fideszes, majd SZDSZ-es politikus és Orbán Viktor miniszterelnök. A két Fidesz-alapító alapvetően mást gondol az alkotmányozásról: Fodor szerint húsz éve még másért küzdöttek, Orbán úgy emlékszik, elutasították az 1989-es alkotmányt.

Az Orbánnal együtt a Fidesz alapítói közé tartozó Fodor (aki 1993-ban kilépett a pártból, később pedig az SZDSZ-ben politizált) múlt szombati nyílt levelében felidézte, hogy a rendszerváltáskor együtt küzdöttek a demokráciáért, a jogbiztonságért és az esélyegyenlőségért. Fodor szerint sokakkal ellentétben ő bizakodással tekintett a Fidesz kormányzása elé, mert úgy vélte, történelmi lehetőséget kaptak arra, hogy rendbe tegyék az országot.

"Nektek adott volt a lehetőségetek a sérülések begyógyítására. Ehelyett súlyos csapásokat mértetek a jogállamra, tovább gyengítve a jogbiztonságot" - írta Fodor, aki szerint "a kormánytöbbség nem alkotmányozó többség", és politikai bűnt követ el, aki mégis összekeveri ezt a kettőt. Fodor szerint a Fidesz "a konszenzusos, többpárti alkotmányt" akarja "oktrojált, egypárti alkotmányra" cserélni, amivel hadat üzent a sokszínű, szabad és demokratikus Magyarországnak.

Orbán csütörtöki, szintén a Facebookon nyilvánosságra hozott válaszában azt írta: örült ugyan Fodor levelének, de az a végére érve kedvetlenné tette. A kormányfő szerint az 1989-es alkotmányt ők ketten még együtt utasították el. "Bizonyára emlékszel, hogy az alkotmány átmeneti szabályait lefektető ellenzéki kerekasztal és a kommunisták közötti paktumot sosem írtuk alá" - írta Orbán.

A kormányfő szerint az emberek jogos elvárása egy kétharmados többséggel szemben, hogy új alaptörvényt alkossanak. Az elfogadott új alaptörvény Orbán szerint minden magyar ember alaptörvénye, amelyet "jogosan és helyesen" alkotott meg az országgyűlés, és amely "szilárdan és megingathatatlanul" áll. A kormányfő levelében azt írta: Magyarország komoly fordulóponthoz jutott. "Az emberek nem kíváncsiak a régi vitákra" - írta válaszában Orbán, aki szerint "soha nem volt még ilyen jó okunk reménykedni abban, hogy a múltból cipelt terhektől megszabadulva végre új, végre jobb élet életet élhetünk."