Szeptemberben tárgyalhatja a parlament az új közoktatási törvényt

Vágólapra másolva!
2012 szeptemberétől már érvénybe léphet az új közoktatási törvény, ha tartani tudják a tervezett ütemet - mondta a kormányszóvivő, miután a kormány első olvasatban megvitatta a közoktatási koncepciót.
Vágólapra másolva!

Az új közoktatási törvény célja, hogy hosszú távon működtethető, kiszámítható, azonos feltételeket nyújtó, államilag biztosított rendszer jöjjön létre, amelybe nincsenek belekódolva azok a pénzügyi nehézségek, amelyek a jelenlegi rendszerbe - mondta Nagy Anna kormányszóvivő. A kormány most tárgyalta első olvasatban a koncepciót, május közepén pedig a jogszabálytervezet végleges változatáról dönthet, amelyről szeptemberben vitázhat a parlament. A tervek szerint 2012 szeptemberében már az új törvény rendelkezései lesznek érvényesek az iskolákra. Arra a kérdésre, hogy az iskolák állami vagy önkormányzati fenntartásáról volt-e szó a kormányülésen, Nagy Anna úgy válaszolt: az intézmények finanszírozásának részletei a végleges koncepcióból derülnek majd ki.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár egy januári fórumon arról beszélt, hogy a tervek szerint májusban a parlament elé kerülhet a közoktatási törvény és a pedagóguséletpálya-modellről szóló törvény. A kormány tavaszi törvényalkotási programjában ugyan nem szerepel ez a két törvény, de ennek csak az az oka, hogy a soros európai uniós elnökség nagyon leterheli a kabinetet, ezért a testület úgy döntött, csak azokat a jogszabályokat veszi tervbe, amelyeket mindenképpen meg akar alkotni - közölte akkor az államtitkár, hozzátéve ugyanakkor, hogy ha mégsem a tervek szerint alakulnak az események, akkor a szeptemberi ciklusban mindenképpen a parlament elé viszik a két törvényt.

A közoktatási törvény tervezetéről szóló korábbi cikkeinket itt olvashatja.