Vágólapra másolva!
További ellentmondások merültek fel az egyik fontos tanú vallomása során a romagyilkosságok perének szerdai tárgyalásán. Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlottal szerelmi kapcsolatban álló nő egy olyan információval állt elő, amely ellentmond annak, ami a vádiratban szerepel a tiszalöki gyilkosságról.
Vágólapra másolva!

Megviseltebb, nyúzottabb volt a hangja, és halkabban is beszélt F.-né Ny. Éva a romagyilkosságok perének szerdai tárgyalásán, mint a keddi kihallgatásán. A tanúként beidézett nő - aki a vádirat szerint a romagyilkosságok elsőszámú vádlottjának, K. Árpádnak volt a szeretője - keddi kihallgatása során számos ellentmondásba keveredett a rendőrségnek tett korábbi vallomásaihoz képest, és több ponton is visszavonta vallomásait.

Többek között azt is mondta, hogy rendőrségi kihallgatásáig nem hallott a sorozatgyilkosságról, és nem hiszi, hogy a vádlottak követték el a bűncselekményeket. Ny. Éva volt a Perényi 1 nevű szórakozóhely üzemeltetője is, ahol a négy vádlott dolgozott.

A tanúk kihallgatása kedden kezdődött meg a Pest Megyei Bíróságon folyó tárgyalássorozaton, Ny. Éva az első a sorban. A vádirat szerint a nő segített a vádlottaknak, amikor az egyik, tiszalöki gyilkosság után egy földúton beragadtak kocsijukkal a sárba. A szerdai tárgyalás ennek az esetnek a felidézésével folytatódott, és továbbra is több ellentmondás volt Ny. Éva bíróságon és a rendőrségen tett vallomásai között.

Egy ilyen után Miszori László tanácsvezető bíró felemelve hangját a keddi tárgyaláshoz hasonlóan ismét figyelmeztette a vádlottat, hogy óvakodjon a hamis tanúzástól, mire Ny. Éva könnybe lábadt szemmel kezébe temette fejét. Miszori ekkor megkérdezte, hogy kér-e egy kis időt, Ny. Éva pedig igennel felelt. Körülbelül tíz perc múlva tért vissza, és folytatódott a kihallgatása. "Fantáziavilágban élek nagyon sokszor, összemosódnak a képek" - magyarázta a nő, hogy mik lehetnek az okai az ellentmondásainak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A tanú az egyik vádlottra, K. Istvánra néz. További képekért kattintson a fotóra!


A tiszalöki gyilkosságot követő elakadás felelevenítése után a vádlottak tehettek fel kérdéseket. A másodrendű vádlott, K. István azt kérdezte, hogy 2009. április 22-én volt-e rendezvény a Perényiben. Ny. Éva azt mondta, hogy a K. testvérek egy darabig várták a vendégeket, de mivel nem jöttek, korábban hazamentek. Ny. Éva azt mondta, nem tudja pontosan mikor, mert ő este nyolckor elment, de akkor még ott voltak.

Ez új megvilágításba helyezheti a vádirat tiszalöki bűncselekményről szóló részét, mert nyolckor a vád szerint a K. testvérek és Cs. István már a tiszalöki bűncselekmény helyszíne felé tartottak. Miszori László is észrevette ezt az újabb ellentmondást, és mérgesen számon kérte Ny. Évát, hogy a rendezvényről miért nem említést egyik rendőrségi vallomása során sem. "Mert nem kérdezték"- mondta rá Ny. Éva. K. István újabb kérdésére azt mondta, úgy emlékszik, Cs. István és P. Zsolt nem voltak aznap a Perényiben. A vádirat szerint aznap zárva volt a Perényi.

A rendezvényről a tárgyaláson az derült ki, hogy a dj-k nem tették fel a honlapjukra, hogy fellépnek, ezért Ny. Éva szerint egy vendég sem érkezett. Szerinte ez így szokott lenni, ha a terasz nem működik és nincs meghirdetett fellépésük, mert az emberek nem veszik észre, hogy nyitva vannak. Miszori kérdésére, hogy akkor ilyen esetekben miért vannak nyitva, nem adott konkrét választ.

Tekintse meg a tárgyalás legfrissebb eseményeiről készült videót!

Ny. Éva szerint, amikor nyolckor hazament a Perényiből, azt mondta helyettesének, K. Árpádnak, hogy kilenckor zárjanak be, ha nem jönnek el a fellépők. Azt nem tudta megmondani, hogy valóban bezárt-e a hely. K. Árpád azt mondta erre, nem emlékszik ilyen utasításra, de később eljött az egyik dj, bár vendégek híján így is elmaradt a rendezvény.

A többszöri ellentmondások miatt Miszori László egyre ingerültebbnek tűnt. "Éva, tegyük helyre most már az egészet végre. Úgy néz ki, semmit nem tart fenn a vallomásából" - jelentette ki a tanácsvezető bíró. "Nyolc hónapon belül etette a hatóságokat a fantáziáival" - tette hozzá.

Ügyvédi kérdésre, hogy rendőrségi vagy bírósági kihallgatása során befolyásolja-e valaki, azt válaszolta, hogy a tárgyalás márciusi kezdete óta újságcikkekből érez üzeneteket és ezek befolyásolják. Ezt megelőzően viszont azt mondta, hogy a rendőrségi vallomások során tett vallomásai alatt orvosi kezelés alatt állt, ezért a bíróságon tett vallomásai a mérvadóak.

Miszori a keddi tárgyalás után ismét felolvasott olyan részeket Ny. Éva korábbi, rendőrségnek tett vallomásaiból, amelyekben többször is azt mondta, halálos fenyegetéseket kapott a vádlottaktól. A bíróságnak azonban azt mondta, hogy ezeket a vallomásait nem tartja fent, ismét a saját "fantáziálásaira" hivatkozott.

Korábbi vallomásában azt is mondta, hogy elképzelhetőnek tartja, hogy a vádlottak részt vettek a cigányok elleni támadásokban, ezt azonban szintén visszavonta. Azt a korábbi vallomását azonban fenntartotta, hogy a tiszalöki eset után jobban ellenőrizték, jobban figyelték őt a vádlottak. A bíróságon azt is mondta, hogy az utolsó, a vádlottak elfogása előtt három héttel elkövetett gyilkosság után a vádlottakkal beszélt a százmilliós nyomravezetői díjról. Ez azonban keddi vallomásának mondott ellent, ugyanis akkor azt mondta, csak a rendőrségi kihallgatások során értesült a romák elleni gyilkosságsorozatról.

Ny. Éva kihallgatása a bírói tanács döntése értelmében csak júliusban folytatódik, még két napon keresztül fogják kihallgatni. A tárgyalássorozat a tanúk kihallgatásával folytatódik tovább, a következő tárgyalás április 27-én, szerdán lesz.

Minden cikkünk a romagyilkosságokról megtalálható itt.