Vágólapra másolva!
Vegyes, de egyfordulós választási rendszert vezethet be a kormány - írta szerdai számában a Népszabadság egy vezető kormánypárti politikusra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A Népszabadság értesülése szerint fél éve vetették fel először, hogy a Fidesz-KDNP-szövetség számára az egyfordulós választás lenne az ideális. Azért is, mert a 2010-es választásokon a 176 egyéni körzet közül a fideszes és KDNP-s jelöltek 119 helyen az első fordulóban vitték el a mandátumot. Összesen pedig 173 egyéni körzetben győztek.

Tavaly tavasszal már beterjesztettek a parlament elé egy választójogi reformra vonatkozó törvényjavaslatot, de abban még kétfordulós, vegyes rendszer szerepel. Bár azt rögzítették, hogy a mandátum elnyeréséhez nem kell 50 százalék plusz egy szavazat, hanem az nyer, aki a legtöbb voksot kapja, és csak akkor van második forduló, ha az elsőn nem jelenik meg a választók fele.

A jelenlegi tervek szerint a következő, kisebb parlamentben a 198 képviselő között 90 egyéni körzetben mandátumot szerző honatya, 78 országos listás, valamint 30 kompenzációs mandátum lenne - mondták a Népszabadságnak kormány közeli források. Megyei listák nem lennének, viszont 13 nemzeti és etnikai kisebbségi képviselő kerülhetne az Országgyűlésbe. Hogy a 90 egyéni körzet pontosan hogyan alakulna ki, arra még nincs konkrét elképzelése a kormányzatnak, minthogy még az sem dőlt el, hogy a határon túl élő magyar állampolgárok kaphatnak-e, és ha igen, akkor milyen típusú szavazati jogot - írja a Népszabadság.