Ipsos: Kétszer annyian támogatják a Fideszt, mint az MSZP-t

Vágólapra másolva!
Az emberek közel fele távol tartja magát a politikától, miközben az összes választókorú között 26 százalék támogatja a Fideszt, és 12 százalék az MSZP-t - derült ki az Ipsos felméréséből szerdán.
Vágólapra másolva!

Az összes választókorú 26 százaléka támogatja a Fideszt, 12 százaléka az MSZP-t, 8 százaléka a Jobbikot és 4 százalék az LMP-t. Az emberek csaknem fele pedig távol tartja magát a politikusoktól - derül ki az Ipsos áprilisi felmérésének eredményeiből, amelyeket a szerdai Népszabadság közölt.

Az elemzés szerint a magas fokú passzivitás és tanácstalanság következménye, hogy csak minden harmadik szavazásra jogosult tekinthető biztos pártválasztónak. Utóbbi csoportban a Fidesz 54, az MSZP 20, a Jobbik 17, az LMP pedig 5 százalékon áll. A Fidesz támogatottsága a középrétegekben a legerősebb, de ezen csoportok felett is az átlagosnál kedvezőbbek a pozíciói. A 60 év felettiek között viszont az MSZP mögött ismét a második helyre szorult a Fidesz, akárcsak múlt hónapban - e körben 21-13-ra vezetnek a szocialisták.

A társadalmi rétegek többségében a Fidesz a legerősebb, az MSZP a második, a Jobbik pedig a harmadik, kivéve a 30 év alattiak körében, ahol a Jobbik nagyobb támogatottsággal bír, mint az MSZP. Az LMP-re a budapestiek 8, a felsőfokú végzettségűek 12 százaléka szavazna, a Jobbikra e csoportoban 4, illetve 5 százalék voksolna.