Bántalmazhatták a Cseppkő Gyermekotthon lakóit az ombudsman szerint

Vágólapra másolva!
Sérül a gyerekek védelemhez és gondoskodáshoz való joga a Cseppkő Gyermekotthonban - állítja az az újabb vizsgálat, amelyet Szabó Máté ombudsman rendelt el. A vizsgálat szerint nem foglalkoznak érdemben az otthonban lakó gyerekekkel, akik között durva agresszió tapasztalható.
Vágólapra másolva!

Durva verbális agressziót tapasztaltak, és felmerült a gyermekek fizikai bántalmazásának gyanúja is a Cseppkő Gyermekotthonban - állítja egy ombudsmani jelentés. A vizsgálat szerint nőtt a dolgozók közötti fluktuáció, kevesebb a szervezett szabadidős program, ezáltal sérül a gyerekek védelemhez és gondoskodáshoz való joga.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 2009-ben panasz alapján egyszer már vizsgálta az intézményt. Nemrég ismét felmerült a gyerekek jogainak sérelme, ezért rendelték el az utóvizsgálatot. A gyermekotthonban az ombudsman munkatársai helyszíni vizsgálatot is tartottak, a külső szakértők munkáját azonban hátráltatta, hogy a kért adatokat az intézmény csak többszöri kérésre és késve adta át.

A vizsgálat megállapította, hogy a gyerekotthonban a 2010 októberi vezetőváltás után nőtt a fluktuáció, a pszichológusok időbeosztásuk miatt keveset foglakoznak a gyerekekkel. A vizsgálat feltárta azt is, hogy az ügyeletes csoportban tartózkodó gyerekekkel érdemben nem foglalkoznak, a gyerekek közötti agresszió változatlanul fennáll, a vezetői kontroll nem megfelelő, a szabadidő szervezetlen.

Szabó Máté szerint a gyerekjogi képviselők kis létszámuk miatt nem tudják maradéktalanul ellátni a gyermekvédelmi törvényben meghatározott feladataikat, ezért az ombudsman a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatóját a létszámbővítés lehetőségének vizsgálatára kérte.