Sólyom László titkársága szerint Lázár János csúsztatott

Vágólapra másolva!
Sólyom László korábbi államfő októberben egy magyarországi hetilapban ismertette véleményét a készülő alkotmányról, és több előadást is tartott erről Budapesten. Ezt Sólyom László titkársága közölte válaszul a Fidesz frakcióvezetőjének megjegyzésére, amely szerint a volt köztársasági elnöktől elvárható, hogy először Magyarországon ismertesse az álláspontját. Sólyom a Frankfurter Allgemeine Zeitung múlt pénteki számában nyilatkozott.
Vágólapra másolva!

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője Sólyom Lászlónak az alkotmányozásról szóló kritikájára úgy reagált, a nemzet egységének korábbi megtestesítőjétől elvárható lett volna, hogy először Magyarországon ismertesse az álláspontját. Egészen megdöbbentő és sajátos, hogy külföldi sajtóorgánumból kellett megismerni a korábbi államfő kritikáját - tette hozzá, megjegyezve, hogy a bírálatot nagy tisztelettel fogadták, megfontolták. Lázár megfogalmazása szerint "sokat vesz a kritika erejéből, a kritika hitelességéből, hogy ha valaki külföldön szidja a hazáját vagy a hazájának egy részét, mert hát azért néhányan ránk is szavaztak". A volt államfő a Frankfurter Allgemeine Zeitung múlt pénteki számában nyilatkozott.

Sólyom László titkárságága az MTI-hez eljuttatott közleményében az írta: a korábbi köztársasági elnök az új alkotmányról először tavaly októberben közölte álláspontját a HVG oldalain, majd novemberben előadást tartott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szervezett konferenciákon. Az MTA Politikatudományi Intézetének konferenciáján tavaly decemberben, a Közép-Európai Egyetemen idén januárban, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának konferenciáján pedig februárban tartott előadást a témában - írják. Közölték: Sólyom László interjút adott a Heti Válasznak, és közleményt adtak ki a kormány meghívására Magyarországra látogató külföldi szakértői delegációkkal folytatott megbeszélések után idén áprilisában. A titkárság közleményében azt írja, hogy ezek alapján "különös és megdöbbentő, hogy Lázár János mindezekről nem értesült, és Sólyom elnök úrnak rója föl, hogy álláspontját csak 2011. áprilisában ismerte meg a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjúból".