Lázár János újra elvállalná a frakcióvezetést, ha jelölnék

Vágólapra másolva!
Május 9-én választ vezetőt a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja. Lázár János, aki jelenleg irányítja a frakció munkáját, azt mondta, hogy újra indul a posztért, ha a miniszterelnök jelöli. A nagyobbik kormánypárt képviselőcsoportja várhatóan a jövő héten tárgyal az üzletek vasárnapi zárva tartását szorgalmazó kereszténydemokrata javaslatról.
Vágólapra másolva!

Lázár János Fidesz-frakcióvezető szerint az elmúlt évben javult a Fidesz viszonya a KDNP-vel, de természetesnek tartja, hogy vannak viták a koalíciós pártok között egy akkora támogatottságnál, mint amekkorával a Fidesz-KDNP rendelkezik. Azzal kapcsolatban, hogy új felsőoktatási koncepció készül, mert a hírek szerint Orbán Viktor hiányolta a jelenlegiből a hatástanulmányokat és a háttérszámításokat, a frakcióvezető kifejtette: mind a közoktatási, mind a felsőoktatási koncepció, mind pedig a pedagóguséletpálya-modell ügyében egyeztetés zajlik a képviselőcsoport és a kabinet között. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár megítélése a Fideszben "eddig támogató volt" - mondta, hozzátéve, hogy az államtitkár elismert tagja a KDNP-frakciónak, megbecsült kormányzati szereplő, és nem lát változást Fidesz-frakcióbeli megítélésében sem. Hangsúlyozta: az oktatásban nem a célokról, hanem az eszközökről folyik a vita.

Az üzletek vasárnapi zárva tartásával kapcsolatos kereszténydemokrata elképzeléssel összefüggésben közölte: a javaslat nagy vitát váltott ki a Fideszben, de a frakció még nem tárgyalt róla. Várhatóan már a jövő héten a képviselőcsoport elé kerül a téma. Megjegyezte, hogy a fideszes politikusok szeretnék majd megismerni a kormányzat által rendelt hatástanulmányokat a lehetséges következményekről. Lázár János azt mondta, hogy a KDNP-s cél támogatható, hogy a vasárnap a családé legyen, de azt is figyelembe kell venni, hogy sokan a munkájuk miatt csak vasárnap érnek rá vásárolni.

Lázár János bejelentette azt is, hogy május 9-én, hétfőn a Fidesz parlamenti képviselőcsoportja frakcióvezetőt választ, amelyen, ha Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök jelöli őt, újra elindul. Elmondta, a Fideszben első alkalommal egy évre, utána pedig három évre választanak frakcióvezetőt.

Arra a kérdésre, hogy a hétvégi tüntetések befolyásolják-e a kormányzatot, Lázár János azt mondta: mindenképpen tárgyalni kell a szakszervezetekkel, de az érdekképviseleteknek tudomásul kell venniük, hogy a kormány nem fog változtatni azon az álláspontján, hogy az általános öregségi nyugdíjkorhatárnak a katasztrófavédelmisekre, a rendőrökre és a katonákra is vonatkoznia kell. "Nem tudjuk azt finanszírozni, fenntartani sem anyagilag, sem morálisan, hogy 35-40 éves nyugdíjasok legyenek 150-200 ezer forintos nyugdíjjal" - hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője.