Vágólapra másolva!
Igazságtalanul vette zár alá a vagyonát az ügyészség, emiatt felesége repülős cége is csődbement - mondta Hunvald György a Fővárosi Bíróságon perének keddi tárgyalásán. A korábbi erzsébetvárosi polgármester szerint a neki dolgozó tanácsadók a váddal ellentétben igazi munkát végeztek, például gyermeküdültetést szerveztek kelet-európai városokban. Hunvald egy tanácsadói állás elintézését ismerte el, ezt elhunyt édesanyja miatti gyásszal indokolta.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön folytatta védekezésének felolvasását Hunvald György előzetes letartóztatásban ülő egykori erzsébetvárosi polgármester a Fővárosi Bíróságon. A politikust többek között bűnszervezetben elkövetett csalással, hűtlen kezeléssel gyanúsítják az erzsébetvárosi ingatlanügyekben játszott szerepéért, és több fiktív tanácsadói szerződés megkötését is felrója neki a vádat képviselő ügyészség. (Az erzsébetvárosi ingatlanügyről és a perről folyamatosan tájékozódhat itt.)

Hunvald a bíróságon előbb az ügyészség ingatlaneladásokkal kapcsolatos vádjaira reagált - azt mondta például, hogy több valótlanság is van a vádban, amely sok helyen a tanúvallomásokkal ellentétes. Ezután a vagyonosodásáról, és zár alá vett vagyonáról beszélt, mert eddig szerinte a zárolások okozták neki a legnagyobb kárt.

Azt mondta, nem igaz az ügyészség állítása, hogy 2003 és 2009 között jelentős volt a vagyongyarapodása. Furcsának találta a zárolásokat, mert azokat többször a bűnszervezetben való részvételére hivatkozva rendelték el, holott azt az ügyészség sem állította, hogy vagyontárgyait bűnös pénzből vette volna.

Keszthelyi háza és Peugeot kocsija például jóval 2003 előttről származik, amikor még a vád szerint sem követett el bűncselekményeket - mondta. Kizárólag a keszthelyi ház melletti telket vásárolta meg a családja abban az időszakban, amikor a bűncselekményeket a vád szerint elkövették. Ez időszak utánról származott viszont Trabantja, Fiatja és Ford Mustangja, amelyek összesen négymillió forintot érnek. Szintén ezután vettek két lakást fiaiknak, amelybe összesen 9,5 millió forint saját erőt fektettek be, a többit hitelből fedezték - sorolta. "Ez talán nem tekinthető jelentős vagyongyarapodásnak" - fogalmazott.

A politikus azt is állította, hogy lényegében az ügyészség által kért zár alá vétel miatt ment csődbe a felesége résztulajdonában levő Skyjet Aviation nevű repülős cég. A cég kocsiját és repülőgépét foglalták le. "Nem derült ki, hogy mi a zárolás oka. Azzal nem is vádoltak meg, hogy bűncselekményből szereztem volna a repülőgép megvásárlására fordított pénzt" - mondta Hunvald.

Csak aláírt

Az ügy másodrendű vádlottjaként előzetes letartóztatásban ülő Hunvald beszélt azokról a megbízási szerződésekről is, amelyek által az ügyészség szerint munkavégzés nélkül többen havi százezreket kerestek az önkormányzaton. Hunvald azt mondta, Gál György - az elsőrendű vádlott - szeretőjének szerződéséhez, és Czibula Csaba - szintén vádlott - kozmetikus feleségének szerződéséhez nem volt köze, mert azokról a frakciók döntöttek, ő csak aláírta őket.

A polgármesteri kabinet alkalmazta viszont Sz. Alekszandr Petrovicsot, aki Hunvald szerint tényleges munkát végzett az önkormányzatnak. Az volt a feladata, hogy a volt szovjet utódállamok felé terjessze ki a kerület kapcsolatait. Szerb, horvát, bolgár, moldáv városokkal kellett együttműködést szerveznie. "Húsz éve ismerem, mindig új ötleteken járt az esze" - mondta az egykori tanácsadóról, aki szerinte gyümölcsöző kapcsolatokat hozott létre. Munkája során meg tudtak például szervezni külföldi gyermeküdültetéseket.

Dokumentum nincs, mert csak szóban adott tanácsokat

A jelenleg is szökésben levő Czibula Csabát - aki 1998-2006 között önkormányzati képviselő volt - azért alkalmazta Hunvald vállalkozás-fejlesztési tanácsadásra, mert üzleti körökkel jelentős kapcsolatrendszere volt - magyarázta a volt polgármester. Azt állította, hogy Czibula tanácsainak nyomát viselték többek között az önkormányzat költségvetési előterjesztései, vagy éppen az önkormányzat gazdasági programja. Erről ugyanakkor írásos dokumentum nincs, mert Czibula csak szóban adott tanácsokat - tette hozzá.

Hunvaldot azzal is vádolják, hogy segédkezett Szabó Zoltán - a kerület volt MSZP-s önkormányzati képviselője - jogellenes ingyenes telefonhasználatában. Erről a volt polgármester azt mondta, természetes, hogy a kerület segíti minden országgyűlési képviselőjét. "1998-ban így kapott Szabó Zoltán akkori polgármestertől Deutsch Tamás egy komplett irodát, telefonnal" - mondta. Szerinte Szabó a kerületi szabályok szerint jogszerűen kapott, és használt korlátlanul egy telefont éveken át.

Hunvald szerint keveset tudott a keretéből osztott lakásokról

Hunvald a vádirat szerint jogtalan lakáskiutalásokról is beszélt. Ezek a lakások szeretőknek, sógornőknek, barátoknak jutottak a vádirat szerint, mind az úgynevezett polgármesteri keretből. Ennek lényege az volt, hogy - a frakciók, politikusok javaslatára vagy Hunvald akaratából - gyakorlatilag feltétel nélkül lehetett szétosztani évente meghatározott számú, általában több tucat önkormányzati bérlakást. Sok esetben ezeket hamarosan kedvezménnyel meg is vehették a bérlők.

Hunvald erről azt mondta a bíróságon, hogy a polgármesteri keret azért jött létre, mert számtalan olyan lakásigénylő volt, akik nem kaphattak önkormányzati lakást a szigorú feltételek alapján, amelyek között szerepelt például, hogy legalább öt éve kerületi lakosnak kell lennie az igénylőnek. A volt polgármester azt mondta, a vádban szereplő lakáskiutalásokat nem ő javasolta, és csak formailag döntött róla akkor, amikor aláírta a kiutalásokat. Valójában azokról a gazdasági bizottság döntött - mondta. (Ennek a bizottságnak volt az elnöke az elsőrendű vádlott, Gál György.)

Hunvald azt mondta, ezért nem tud részleteket mondani arról, miért kapott lakást például Gál György sógornője, illetve szeretőjének 18 éves húga, vagy Kardos Péter volt pénzügyi bizottsági elnök barátja. Arról sem tudott, hogy Gál szeretője, a vádlottak között szereplő V. Éva miért kaphatott önkormányzati bérlakást, majd helyette egy nagyobbat. Ez esetben lakáscsere történt, és az ilyen ügyek soha nem kerültek a polgármester elé - mondta Hunvald, hozzátéve, hogy csak akkor láthatta a V. Éva ügyében született dokumentumot, amikor a aláírta azt. Az aláírás azonban mindig csomagban történt - mondta.

Elintézett egy tanácsadói állást

Amikor a vádlott mondanivalója végére ért, a bírói tanács egyik tagja még felolvasott több részt Hunvald korábbi vallomásából. Például azt, amikor arról beszélt, hogy miként történhetett meg, hogy Kardos Péter kérésére barátjával, B. Gáborral megbízási szerződést kötött az önkormányzat.

Hunvald erről vallomásában azt mondta, hogy Kardos korábban azzal kereste meg, hogy élettársának tudna-e valamilyen munkát szerezni. Hunvald közbenjárt a nő érdekében, aki végül a kerületi nevelési tanácsadónál helyezkedhetett el. Kardos viszont később jelezte neki, hogy keveslik a nevelési tanácsadónál járó fizetést, és kérdezte, tudna-e erre valamilyen megoldást Hunvald.

Ennek lett végül a következménye, hogy B. Gábort tanácsadóként alkalmazták Hunvaldék, valójában azonban az ezért járó pénz Kardos élettársának jövedelmét egészítette ki. Hunvald elismerte, hogy a B.-vel kötött szerződést valóban ő írta alá, és azt is, hogy a férfi felvette a pénzt, holott nem adott tanácsokat. "Ebben a felelősségemet elismerem" - vallotta. A politikus szerint mindez azért történhetett meg, mert akkoriban hunyt el az édesanyja, és a gyász miatt átmenetileg nem nagyon tudta követni az önkormányzatnál folyó ügyeket. Azt mondta, szándékában állt valamilyen munkát adni Kardos barátjának, de erre végül nem került sor.