Egész Európát behálózó embercsempész bandát fogott el az NNI

Vágólapra másolva!
Két vietnámi és kilenc magyar ellen emelhet vádat hamarosan a Fővárosi Főügyészség, a Nemzeti Nyomozó Iroda 2009 óta nyomozott az embercsempészek ügyében. A szervezet a gyanú szerint magyar állampolgársággal bíró vietnámiak okirataival juttatott illegálisan Angliába más vietnámiakat.
Vágólapra másolva!

Embercsempészet megalapozott gyanúja miatt tizenegy fő, két vietnámi és kilenc magyar, ügye kerül hamarosan a Fővárosi Főügyészség elé, a Nemzeti Nyomozó Iroda 2009 óta folytatott nyomozást az egész Európát behálózó banda ügyében, ami nemrég fejeződött be - közölte honlapján a rendőrség kedden.

A szervezet a gyanú szerint 2008-ban Magyarországon legálisan vagy illegálisan tartózkodó vietnámi állampolgárságú személyeket látott el már itt élő, magyar állampolgársággal rendelkező vietnámi személyek okmányaival, majd azok felhasználásával különböző európai országokon keresztül Angliába jutatták őket.

A migránsok a csempészeknek négyezer és tízezer euró közötti összeget fizettek, ebből az okmányokat kölcsönzők ezerötszáz, kétezer eurót kaptak. A migránsokat a magyar, illetve valamelyik európai úti okmányban szereplő személy fényképe alapján sminkelték át, öltöztették fel európai módra és tanították be, hogy a határátkeléskor mit kell mondani. Az illegális bevándorlók angliai befogadásáról is az embercsempészek gondoskodtak.

A rendőrségi vizsgálat az Europol Irodával, az angol, az ír, a holland, a belga, a cseh, az osztrák, a svájci és az olasz hatóságokkal szorosan együttműködve zajlott - közölte a rendőrség. A nyomozás során 29 illegális transzporttal kapcsolatban került bizonyításra a megalapozott gyanú, megállapításra került továbbá, hogy a gyanúsítottak tevékenységüket hosszabb időn keresztül, összehangoltan, bűnszervezetben követték el. Ismertté vált a bűnszervezet felépítése, a tagok szerepe, az utazásokért kapott összegek mozgása, valamint az összes migrációs útvonal is.
Az eljárás során három személlyel szemben európai elfogatóparancs kiadására is sor került, mely alapján egy személyt Angliában fogtak el.