A félreeső utcákon győzték le a Fidesz-KDNP-t Győrben

Bárány István, Pro Urbe Egyesület
Vágólapra másolva!
Országos feltűnést keltett Bárány István győri politikus, aki egy civil szervezet indulójaként győzte le az elmúlt egy évben verhetetlennek tűnő Fidesz-KDNP jelöltjét a vasárnapi időközi választáson. Bárány szerint a helyismeret döntötte el a választást, a kormánypárti jelölt pedig azt mondja, az is oka lehetett a vereségének, hogy a tavaly még csodát váró emberek közül többen csalódottá váltak.
Vágólapra másolva!

"Csalódott a pártokban? Április 17-én szavazzon rám!" - áll a felirat egy óriásplakáton Győr egyik külső, kissé már falusias jellegű utcájában. A plakátról mosolygó kopasz, ötvenes éveiben járó férfi, Bárány István hatásos szlogent írt ki, legalábbis ezt bizonyítja, hogy a Pro Urbe Egyesület jelöltjeként múlt vasárnap a szavazatok 60 százalékát besöpörve, megnyerte az időközi önkormányzati választást, alaposan megelőzve a KDNP és a Fidesz jelöltjét, Perger Elzát.

Bárány győzelme azért keltett feltűnést, mert először fordult elő az elmúlt egy évben tartott időközi választásokon, hogy elbukott a tavaly áprilisban kétharmados parlamenti többséget szerző Fidesz jelöltje. Országos szinten, a felmérések alapján nem is történt lényeges változás: bár a legújabb közvélemény-kutatások kimutatták a támogatottság csökkenését, de még mindig Orbán Viktor miniszterelnök a legnépszerűbb politikus, és egy esetleges választáson is nagy fölénnyel győzne a Fidesz-KDNP-szövetség.

A tavaly októberi önkormányzati választáson Győrben is a kormánypártok diadalmaskodtak, mind a 16 egyéni választókerületben az ő jelöltjeik nyertek. A Pro Urbe Egyesület színeiben 1998-tól a helyi közgyűlésben ülő Bárány István például csak 22 százalékos eredményt kapott, míg kormánypárti ellenfele, Ottófi Rudolf több mint 60 százalékkal győzött. A kereszténydemokrata politikus azonban február elején elhunyt, így időközi választást kellett kitűzni.

"Én kint voltam a placcon"

Abban Bárány és kormánypárti ellenfele, az ügyvédként dolgozó Perger Elza is egyetért, hogy a civil jelölt győzelme nem bolygatja meg túlságosan a helyi politikát, Borkai Zsolt polgármester mögött továbbra is stabil kormánypárti többség áll a közgyűlésben. Abban is egyetértenek azonban, hogy az eredmény komoly presztízsveszteség a kormánypártoknak, amelyek még Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, KDNP-elnököt is bevetették a kampányban (Pergel nem fideszes, hanem a KDNP helyi szervezetének elnöke).

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Bárány István a győri városháza előtt - további képekért kattintson a fotóra!

"Abban bíztak, hogy a logó győz" - mondta az [origo]-nak a kormánypártokról Bárány, aki szerint tavaly még azért működhetett ez a módszer, mert Ottófi Rudolf helyi lakos volt. A képviselő szerint ugyanis a választókerület nagyobb részét alkotó, Bácsa nevű városrész lakói öntudatos emberek, akik nem felejtették még el, hogy lakóhelyük 1966-ig önálló község volt. "Én kint voltam a placcon végig, ismertek az emberek" - mondta Bárány, aki szerint hiába fejlesztik a belvárost, ha a náluk, a külső utcákban, eső idején gumicsizmában kell járni.

Perger Elza nem bácsai lakos, és ennek hátrányát ő maga is elismeri. "Bácsa ugyan Győr része, de mégiscsak falusias környezet, akit ismernek az emberek, azt inkább megválasztják" - mondta az ügyvéd, aki szerint hátrány volt az is, hogy csak négy hét volt a kampányra. Ez alatt igyekezett minél több embert megszólítani, de 139 utca van a választókerületben (tavaly csökkentették a körzetek számát, így összevontak több választókerületet), így lehetetlen volt mindenhová eljutni.

A KDNP-s politikus szerint az országos politikának is lehetett némi hatása a helyi választásra. A szocialista kormányzás nyolc éve után szerinte csodavárás volt az emberekben, viszont a helyzet nem változott meg egy csapásra. "Egy nagyon beteg ember sem gyógyul meg egy nap alatt" - mondta Pergel, aki elismeri, hogy Bárány sokkal tapasztaltabb politikus nála, így jobban meg tudta szólítani azokat, akik úgy érzik, egy év alatt nem történt semmi. Az alacsony, alig 27 százalékos részvétel miatt pedig a csalódott emberek többségbe kerülhettek.

Egy hajóban

Pergel kampánycsapata a kampány utolsó napjaiban azzal igyekezett meggyőzni az embereket, hogy az ő jelöltjük a kormány embere, tőle várható a városrész fejlődése. "Akiknek fontos, hogy az érintett településrészek a jövőben is fejlődjenek, dr. Pergel Elzára, az önkormányzati többséget adó Fidesz-KDNP jelöltjére adják szavazatukat!" - írta múlt csütörtöki közleményében a Fidesz helyi szervezete.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Pergel Elza elismeri, hogy Bárány ismertebb, és vannak csalódott választók is - további képekért kattintson a fotóra!

Az üzenet Bárány István szerint burkolt fenyegetés, ami azt jelenti: ha nem jó helyre szavaznak a helyiek, akkor nem fejlesztik majd a környéküket. A megválasztott képviselő szerint azonban ő látta a költségvetést, így tudja, hogy nem lehet komolyan venni a fenyegetést, hiszen például az idei költségvetésben egyáltalán nincs pénz utcafejlesztésekre, vagyis nincs mit elvonni.

Pergel viszont úgy látja: teljesen helyénvaló ez a kommunikáció, hiszen egy olyan képviselő hangja, aki egy hajóban ül a városvezetéssel jobban eljut a kormányoshoz, mintha egy másik hajóból kiabálna valaki. "Sokkal egyszerűbb, ha egyetértésben vagyunk, azonos irányba tartunk. Nem kell politikai nagyképűségként vagy erőfitogtatásként kezelni ezt" - mondta az ügyvédnő, aki 1993 óta dolgozik jogi képviselőként az önkormányzatnak, és úgy érzi, tapasztalatait és kapcsolatait jól tudta volna a közgyűlésben is használni.

"Az MSZP jelöltje"

A győri időközi választás egyik különlegessége volt, hogy az MSZP visszaléptette saját jelöltjét, és Bárány támogatására szólított fel. Erre a helyi Fidesz határozottan reagált, közleményben jelentette ki, hogy Bárány István valójában a szocialisták jelöltje. A megválasztott képviselő szerint viszont a Fidesz túlreagálta az MSZP visszalépését, aminek nem volt különösebb jelentősége, hiszen a szocialista jelölt tavaly ősszel is csak 9,4 százalékot szerzett, szemben az ő 22 százalékával.

Pergel Elza szerint viszont nem az arányokat, hanem a szavazatok számát kell figyelembe venni. A tavaly októberben az MSZP-re szavazó mintegy 260 ember akkor kevés volt, de az alacsony részvétel miatt most megnőtt a jelentőségük: ősszel összesen 2815-en szavaztak, most vasárnap viszont csak 1791-en. Az időközi választáson nem volt jobbikos jelölt sem, és az ügyvédnő feltételezi, hogy most az ő szavazóik is a civil színekben induló Bárányra voksoltak.

Bárány szerint viszont tőle messze állnak a szocialisták, mert inkább konzervatív embernek tartja magát, a Pro Urbe képviselőjeként pedig 1998 és 2002 közt együttműködött a Fidesszel és a KDNP-vel. A képviselő március végén megjelent kampánykiadványában épp a néhai Ottófi Rudolfot nevezte egyik legjelentősebb segítőjének és támogatójának, akivel állítólag első, 1998-as választási sikerét is köszönheti. "Nagy elődömként" jellemezte az elhunyt alpolgármestert Pergel is, aki szerint azonban Báránynak és Ottófinak kifejezetten heves vitáik voltak.

Bárány az [origo] érdeklődésére nem árulta el, hogy miből futotta neki viszonylag látványos kampányra: óriásplakátra, két színes, négyoldalas kiadványra és a villanyoszlopokra aggatott, kisebb botrányt is kiváltó hirdetésekre (a hirdetések egy éjszaka eltűntek, és Bárány először azt mondta, feljelentést tesz, de végül nem terelte jogi útra az ügyet). A képviselő azt mondta: vannak támogatói, akiket meg akar védeni. Nem állítja ugyan, hogy bármi bajuk is lenne, de a hallgatással még lehetőségét is ki akarja zárni.