Vágólapra másolva!
Néhány órával a zárószavazás előtt került az új alaptörvény szövegébe a génmódosított növények termesztésének tilalma, illetve az a rendelkezés, amely alapján a kormányhivatalok felléphetnek a törvények vigrehajtását szabotáló önkormányzatokkal szemben. A kormánytöbbség a bírák után nyugdíjba küldi a 62 évnél idősebb ügyészeket is.
Vágólapra másolva!

Tizenöt, úgynevezett zárószavazás előtti módosító indítványt nyújtott be az új alaptörvényhez Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, amelyeket hétfő délelőtti ülésén támogatott az alkotmányügyi bizottság. Az egyik módosító az ügyészekre is kiterjeszti azt, a korábban a bírók esetében már megszavazott rendelkezést, hogy szolgálati jogviszonyuk csak az általános nyugdíjkorhatárig, jelenleg 62 éves korig tarthat.

A módosítás két kivételt enged: a legfőbb ügyész, illetve a Kúria (a jelenlegi Legfelsőbb Bíróság) elnöke hivatalban maradhat a nyugdíjkorhatár betöltése után is. Ezt az előterjesztők nevében beszélő Gulyás Gergely fideszes képviselő azzal indokolta, hogy a legfőbb ügyész és a Kúria-elnök is választott vezető, az Országgyűlésnek van lehetősége mérlegelni a korukat, amikor megválasztja őket.

A zárószavazás előtti módosító indítványok egy része technikai vagy nyelvhelyességi problémákat rendez, illetve az egyik kiveszi a Himnusz kottáját az alaptörvényből. Van ugyanakkor néhány tartalmi változás is. Visszakerül például a szövegbe a genetikailag módosított szervezetek termesztésének, tenyésztésének tilalma. Ez már korábban is szerepelt egy módosító indítványban, de akkor azt Lázár még visszavonta.

Az önkormányzatokat érinti egy másik módosító indítvány, amely az alaptörvényben rögzítené, hogy a megyei kormányhivatal vezetője pótolhatja a helyi rendeletet, amelyet az önkormányzat a törvényi előírás ellenére sem alkotott meg. Korábban többször volt rá példa, hogy képviselő-testületek elszabotálták törvények végrehajtását, egyszerűen nem alkották meg a végrehajtó rendeletet. A legismertebb ilyen példa az úgynevezett türelmi zónák kijelölése.