Döntött az adósságrendezésről az esztergomi képviselőtestület

Vágólapra másolva!
A 25 milliárd forintos adósságának rendezéséről döntött hétfő este Esztergom önkormányzatának képviselőtestülete. Tétényi Éva független polgármester, aki a fideszes többségű testülettel harcol, azt mondta, hogy az elfogadott program erőn felüli adósságrendezésről szól.
Vágólapra másolva!

A meginduló adósságrendezési eljárás keretében támogatási szerződések felmondásáról, társadalmi szervezeteknek nyújtott pénzügyi segítség megszüntetéséről döntött az esztergomi képviselő-testület. A város csaknem 25 milliárd forintos adósságának rendezéséről és a hitelezőkkel kötött egyezségi megállapodásokról a testület este kilenc órakor zárt ülésen kezdett tárgyalni.

Tétényi Éva (független) polgármester elmondta, a zárt ülésen tárgyalt napirendi pontok tétje, hogy Esztergom az adósságrendezési eljárást hogyan tudja befejezni.

"Az adósságrendezési eljárás lehet sikeres is, amikor a város adósságát a rendezés során egy adott százalékban kifizetik, és lehet elég rossz is, amikor nem vesz róla tudomást az önkormányzat, hogy adósságrendezésről van szó, és megpróbálja erőn felül, 100 százalékban kielégíteni a hitelezőit. Az adósságrendezési bizottságban százszázalékos kielégítésről és egy négy évre elhúzódó programról szavaztak" - tette hozzá a polgármester.

Esztergom adósságrendezési eljárását Tétényi Éva indította el, miután az önkormányzati választásokon a szavazatok kétharmadát megszerezve Meggyes Tamás fideszes városvezetőt váltotta, és kiderült, hogy a városnak csaknem 25 milliárd forint az adóssága.

Tétényi a képviselő-testület többségét adó Fidesz-frakciónak ellenszegülve nem volt hajlandó újabb hiteleket felvenni a kölcsönök kamatainak törlesztéséhez.

A helyi Fidesz-frakció a megindított adósságrendezési eljárást törvénytelennek tartotta. Tétényi Éva az együttműködés hiányára hivatkozva legutóbb nyílt levélben kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől a testület feloszlatását. A levelet 200 helyi lakos kíséretében gyalog vitte Esztergomtól a Parlamentig.

Az [origo] információi szerint nemcsak a kormány nem foglalkozik az esztergomi helyzettel, de a Fidesz pártvezetése is abban bízik, hogy az esztergomi képviselőtestület feloszlatását kérő Tétényi rosszul jön ki a konfliktusból, és a végén esetleg még fel is függesztik a hivatalából.