A demokrácia túlélése és Fluor Tomi slágere az alaptörvény utolsó vitájában

parlament, alkotmányozás, szavazás az új alaptörvényről, napirend előtti felszólalások, Lázár János (Fidesz)
Vágólapra másolva!
Az LMP frakcióvezetője és kormányzati politikusok vitáztak az új alaptörvényről a parlamentben néhány órával a tervezett végszavazás előtt. Az LMP-s érvelés szerint az alaptörvény veszélyezteti a demokráciát, a kormánypártiak azonban ezt visszautasították, és többek között egy Fluor Tomi-slágerrel vágtak vissza.
Vágólapra másolva!

Néhány órával a zárószavazás előtt még utoljára vitáztak a képviselők az új alaptörvényről. Elsőként Schiffer András, az LMP frakcióvezetője szólalt fel, bár pártja nem vett részt az alkotmányozás folyamatában, mert elfogadhatatlannak tartotta a kormánypártok által meghatározott menetrendet.

A jogász végzettségű Schiffer arról beszélt, hogy egy alkotmány fő jellemzője, hogy korlátja a többség uralmának, szerinte azonban ezt a Fidesz-KDNP által benyújtott tervezet nem teljesíti. A frakcióvezető bírálta a tervezetet azért is, mert szerinte kiüresíti az Alkotmánybíróság intézményét, a bírák és ügyészek nyugdíjkorhatárának változtatásával világos jelzést küld az igazságszolgáltatásnak is arról, hogy "a kezükben vannak".

Schiffer azt mondta, hogy a kormány most a jó életre hivatkozva akarja félretenni a demokratikus szabályokat, pedig szerinte demokrácia nélkül nincs jó élet, és jó élet nélkül nincs demokrácia. A frakcióvezető ezzel arra utalt, hogy a kormánypárti érvelés szerint gazdasági vészhelyzet van, és ez indokolja például az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozását.

Schiffer felszólalására Rétvári Bence, a közigazgatási minisztérium KDNP-s államtitkára reagált. Szerinte az alkotmányt nem lehet pluszokkal és mínuszokkal leírni, nem lehet ennyire leegyszerűsíteni, és egészében kell vizsgálni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Rétvári Bence Fluor Tomi dalából idézett (További képeink a zárószavazásról kattintásra!)

Megjegyezte azt is, az, hogy az LMP nem vett részt az alkotmányozásban, sok esetben "ismerethiányt" okozott. Az államtitkár szerint a párt hétvégi demonstrációján is az derült ki, hogy a szónokok nem ismerik rendesen az új alaptörvény szövegét. Rétvári egy tizenévesek körében népszerű énekes, Fluor Tomi dalából idézve azt mondta, hogy a hétvégi tüntetéseken ismét kiderült, az az MSZP és az LMP összenőtt, mint "két kicsi legó". (Gyurcsány Ferenc egykori kormányfő szervezete, a Demokratikus Charta szombaton, az LMP vasárnap tartott demonstrációt az alkotmány ellen tiltakozva.)

Szenvedélyes hangon szólalt fel az alaptörvényről Lázár János fideszes frakcióvezető, aki ideje lejárta után sem akarta abbahagyni beszédét, ezért párttársa, Kövér László házelnöknek rá kellett szólnia. Lázár azt mondta, 1989-ben arra tettek ígéretet az akkori pártok, hogy minél előbb leváltják az átmenetinek szánt alkotmányt. A frakcióvezető szerint az új alaptörvény nagy erénye a régivel szemben, hogy megvéd majd az eladósodástól és szegénységtől. Lázár külön bírálta az LMP-t, amely szerinte az MSZP politikáját folytatja.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Lázár János alig akarta abbahagyni (Kattintásra galéria nyílik!)

A szocialisták szintén bojkottálták az alkotmányozás folyamatát, és hétfőn sem mentek be a parlamentbe, hanem Budapesten a Nyugati tér egyik klubjában rendeztek egy úgynevezett részországgyűlést.

A parlament várhatóan délután négy óra körül szavaz az új alaptörvényről. Az LMP és az MSZP nem vesz részt a szavazáson, a Jobbik pedig előre közölte, hogy képviselői nemmel fognak voksolni. A kétharmados többség birtokában ugyanakkor a Fidesz és a KDNP képviselői el tudják fogadni az új alaptörvényt, amely 2012. január elsején fog hatályba lépni. Részletek néhány fontosabb változásról ebben a cikkünkben, az alaptörvény szövegezőjével, Szájer Józseffel készült interjúnk itt olvasható, itt pedig megtalálja minden egyéb írásunkat az alkotmányozás folyamatáról.