Nem engedték be a Parlamentbe az ellenőrzést tervező tűzoltókat

Vágólapra másolva!
Állítólag nem kapta meg az Országgyűlés Hivatala azt a levelet, amelyben a tűzoltó-szakszervezet belépési engedélyt kért, hogy munkavédelmi ellenőrzést végezzen az országgyűlési tűzoltóságnál. Az ellenőrzést az alaptörvény elfogadásának napjára akarták időzíteni, de a szakszervezet elnöke szerint lépésük nem demonstráció, csak jogaikat gyakorolják.
Vágólapra másolva!

Nem engedték be az Országház épületébe a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) embereit, akik hétfőn munkavédelmi ellenőrzést akartak tartani a parlamenti tűzoltóságnál, hogy ellenőrizzék az állomány elhelyezését, munkakörülményeit és védőfelszereléseit.

Árok Kornél, a szakszervezet elnöke - akinek állandó belépője van, így bejutott az Országházba - újságíróiknak azt mondta: az Országgyűlés Hivatala azt közölte, hogy nem kapták meg a tűzoltók belépési kérelmét, pedig azt már április 13-án elküldték futárral. A HTFSZ 28 fővel ellenőrizte volna az Országház saját tűzoltóságát, illetve járta volna be az épületet.

Árok azt mondta: a szakszervezetnek joga van munkavédelmi ellenőrzést végezni, ezzel a lehetőséggel kívánnak élni, a vizsgálat pedig nem demonstráció. Az elnök szerint az országból több helyről kaptak jelzéseket arról, hogy a tűzoltók védőruhái "túl vannak a kihordási időn", vagyis már nem lenne szabad használni azokat. Árok azt ígérte: kedden visszatérnek.

A parlament saját tűzoltóinak éppen hétfő délelőtt akadt kisebb dolguk. Az Országház alagsorában, a tűzoltók helyiségei közelében egy elektromos kapcsolószekrény kezdett füstölni. Tűz nem keletkezett ugyan, de büdös füst terjengett az északi szárnyban. A kapcsolószekrényt áramtalanították, majd a karbantartók kicserélték a hibás alkatrészeket.

Szombaton több ezer rendőr, katona, tűzoltó, börtönőr és vámos indult el a Hősök teréről a Kossuth térre, hogy tiltakozzon a korkedvezményes nyugdíj tervezett eltörlése ellen. A tüntetésen a tűzoltók füstbombákat dobáltak, és kinyitották az utcai tűzcsapokat. Erről itt olvashat bővebben.