Még nincs döntés a romagyilkosságok bírójának elfogultságáról

Vágólapra másolva!
Háromfős tanács vizsgálja a romagyilkosságokat tárgyaló Miszori László elfogultságát. A tanácsvezető ellen az elsőrendű vádlott és védője jelentett be elfogultságot, többek között amiatt, mert szerintük minősített nyomozati dokumentumokat. A beadvány elbírálásáig továbbra is Miszori vezeti a tárgyalásokat.
Vágólapra másolva!

Addig, amíg a védő által beterjesztett elfogultsági indítványról nem határoz a Pest Megyei Bíróság kijelölt háromfős tanácsa, továbbra is Miszori László tanácsvezető bíró tárgyalja a hat halálos áldozatot követelő, romák elleni támadássorozat büntetőügyét - mondta a Pest Megyei Bíróság szóvivője hétfőn.

Kende Katalin azt mondta, a bírói tanácsot még nem jelölték ki. Szerinte egy bírósági perben egy adott bíró összeférhetetlenség vagy elfogultság miatti kizárását a büntetőeljárási törvény szabályozza. A szóvivő szerint nincs határidő, hogy az indítványról mikorra kell dönteni.

A romák elleni támadássorozat szerdai tárgyalásának kezdetén jelentett be elfogultságot a Pest Megyei Bíróság tanácsvezető bírája, Miszori László ellen az elsőrendű vádlott, K. Árpád és védője. Az ügyvéd, Bérdi Zsolt az indítványát azzal magyarázta, hogy a bíró a korábbi tárgyaláson azzal a kijelentésével, hogy "most izgalmas rész következik", minősítette a bizonyítási eljárási dokumentumokat, és egy telefonszámról a szakértői jelentés ismertetése nélkül megállapította, hogy az védencéé, K. Árpádé, ezzel prejudikált.

K. Árpád azért jelentett be elfogultságot, mert szerinte a bíró olyan fotót mutatott fel bizonyítékként a 2009. április 22-én Tiszalökön elkövetett gyilkosság vádpontjával összefüggésben, amely nem ott készült, és a bíró a felvételt felmutatva kijelentette, hogy a fotón maga a vádlott is szerepel. Miszori László a tárgyaláson azt mondta, nem érzi magát elfogultnak, és a pert folytatta.

Abban az esetben, ha a Pest Megyei Bíróság tanácsa úgy ítéli meg, hogy az ügyben elfogult a bíró, a teljes büntetőpert új tanácsvezető bíró kijelölésével elölről kell kezdeni. A per kedden tanúmeghallgatással folytatódik, elsőként K. Árpád szeretőjét hallgatják ki.

A romagyilkosságokkal kapcsolatos cikkeinket itt találja meg.