Martonyi János: A magyar szellemi megújulást célozza az alkotmány

Vágólapra másolva!
Szellemi és erkölcsi megújulásra van szükségünk - mondta Martonyi János külügyminiszter az új alkotmányról. A poltikus a német Die Welt című lapnak adott interjúban azt mondta, nem igaz, hogy a kormánypártok kizárták az ellenzéket az alkotmányozásból.
Vágólapra másolva!

Az új alaptörvény preambuluma, a Nemzeti hitvallás hangvétele nagyon sok állam alkotmányában megtalálható - mondta az új alkotmányról a Die Welt német lapnak Martonyi János külügyminiszter. A politikus hozzátette, az új magyar alaptörvény készítői Európa valamennyi alkotmányát tanulmányozták, sőt, Európán kívüli államokét is, és közülük több is nagyon patetikus, hivatkozik Istenre vagy a királyra.

A "szent magyar koronára" való hivatkozást a külügyminiszter azzal indokolta, hogy az a magyar folyamatosság jelképe. "Szellemi és erkölcsi megújulásra van szükségünk" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy Magyarországnak gazdaságilag is erősebbé kell válnia. "De nem hiszem azt, hogy gyengék vagyunk" - jelentette ki, és tagadta, hogy az ellenzéket kizárták az alkotmánytervezet elkészítésének munkájából a kormánypártok. "Mindent megtettünk annak érdekében, hogy bevonjuk az ellenzéket és meggyőzzük arról, hogy közre kell működniük" - jelentette ki.

Martonyi nem értett egyet azzal, hogy Orbán Viktor rendkívül nacionalista hangot ütne meg, és ezzel a magyar nacionalista áramlatokat szolgálná. "Egyáltalán nem ez a benyomásom" - fogalmazott a miniszter, aki szerint az azonban tény, hogy a nemzetállami eszme ma erősebb és élőbb, mint húsz-harminc évvel ezelőtt volt, ez pedig a nyelvezetben is kifejeződik.