"A Fidesz demokratáinak" üzent Mesterházy

Március 15. nemzeti ünnep,   MSZP, Pilvax köz, Mesterházy Attila
Vágólapra másolva!
Az alaptörvény tervezetét bírálta az MSZP hétfői rendezvényén Mesterházy Attila pártelnök, aki szerint a Fideszben is vannak demokraták, de "történelmi bűnt" követnek el azzal, hogy hallgatnak. Mesterházy négy ilyen kormánypárti politikust nevezett meg: Navracsics Tibort, Lázár Jánost, Pokorni Zoltánt és Rogán Antalt.
Vágólapra másolva!

Az alkotmányozást bojkottáló MSZP úgynevezett részországgyűlést tart hétfőn a Nyugati téri, Szikra nevű klubban. Ezen felszólalt többek között Mesterházy Attila pártelnök is, aki szerint az alkotmány ideiglenes és illegitim lesz. Azt mondta, azért lesz ideiglenes, mert nem nemzeti konszenzusra törekszik, hanem egy pártalkotmány. Illegitimnek pedig azért tartja, mert szerinte kiiktatja a demokratikus fékeket, korlátozza a szólásszabadságot és a szociális jogokat.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A pártelnök szerint ezért, ha lehetőség lesz rá, akkor "nemzeti konszenzusra építve" meg kell változtatni az alkotmányt, mégpedig jobboldaliak, baloldaliak, liberálisok, zöldek és civilek közmegegyezésével.

Mesterházy üzent a kormánypártok egyes politikusainak is. Azt mondta, hogy a Fideszben vannak demokraták, többek között Navracsics Tibor, Lázár János, Pokorni Zoltán és Rogán Antal, és meglepőnek tartja, hogy ők "kiszolgálják a demokrácia csorbítását". "Az ő hallgatásuk történelmi bűn" - jelentette ki Mesterházy, aki szerint a következő választás történelmi fordulópont lesz, mert akkor lesz lehetőség rá, hogy egy új jogállamot tudjanak építeni.

Tudósítónk szerint mintegy 100-200 ember van jelen a klubban, a felszólalók ötpercenként váltják egymást a színpadon. A parlamentben várhatóan délután négy óra körül szavaznak az új alaptörvényről. A kormánypártok mellett egyedül a Jobbik jelezte, hogy részt vesz a szavazáson, de közölték azt is, hogy nem fogják megszavazni az alaptörvényt.