Alkotmányozás: szomorú fordulatról és csekély konzultációról írnak a külföldi lapok

Vágólapra másolva!
Hétfőn szavaz a magyar parlament az új alkotmányról, a brit Financial Times és a francia Libération is elemzést közölt az új alaptörvényről. A francia lap szomorú fordulatról ír, és úgy véli, hogy az új alaptörvény megteremti a lehetőséget egy későbbi alkotmányos puccsra a Fidesz számára. A Financial Times szerint az új alkotmány gyengítheti a demokratikus ellenőrző rendszereket és ellensúlyokat.
Vágólapra másolva!

A parlamenti jóváhagyás előtt álló új magyar alkotmányról közölt Orbán Viktor miniszterelnök fotójával illusztrált elemzést hétfői számában a Libération.

A baloldali francia újság szerint az új alkotmány "szomorú fordulat a posztkommunista Magyarország történetében: ... a kétharmados parlamenti többséggel rendelkező Orbán Viktor konzervatív miniszterelnök nem egyszerűen Magyarországra változtatja a Magyar Köztársaság nevét, hanem éppen akkor szakít a jogállam alapelveivel, amikor az Európai Unió soros elnöki tisztét tölti be".

A lap kiemeli, hogy "az ideológiailag az amerikai Republikánus Párthoz közel álló konzervatív és nacionalista miniszterelnök és a 'morális többséget' képviselő jobboldal" új alaptörvénye "Istenhez, a Szent Koronához és a hazához folyamodik", és rögzíti, hogy a házasság kizárólag egy férfi és egy nő között jöhet létre.

A szöveg - mint a Libération írja - a határon túli magyarok szavazati jogának megadására is lehetőséget teremt, akik január 1-je óta már kaphatnak magyar útlevelet. "A Fidesz célja az, hogy megszerezze a külföldön élő magyarok szavazatait a következő választásokra" - idéz a lap egy meg nem nevezett ellenzéki képviselőt. "A kérdés növelheti a feszültségeket a szomszédos országokkal" - tette hozzá a cikk szerzője.

Az elemzés úgy véli: "az új alaptörvény Orbán pártjának egyebek mellett befolyást biztosít a teljes intézményrendszerre azzal, hogy létrehoz egy olyan szervezetet, amely lehetővé teheti a Fidesz számára, hogy ha ellenzékbe kerül, egyfajta alkotmányos puccsot végrehajtva visszatérjen a hatalomba". A Költségvetési Tanácsnak, amelynek tagjai több évig a miniszterelnökhöz közeli emberek, ugyanis korlátlan vétójoga lesz a parlament által elfogadott költségvetést illetően. És ha az országgyűlésnek nem sikerül a büdzsét elfogadnia, az Orbán Viktorhoz közel álló köztársasági elnök feloszlathatja a parlamentet - véli a lap.

Sérülhetnek a demokratikus ellenőrző rendszerek

A magyarországi alkotmányozási folyamatról közöl írást a brit Financial Times is. A brit lap fizetős internetes kiadásán vasárnap este megjelent értékelés szerint a magyar parlament hétfőn olyan új alkotmányról szavaz, amelyet ellenzői szerint csekély konzultáció után "hajtanak át", és amely gyengíthet kulcsfontosságú demokratikus ellenőrző rendszereket és ellensúlyokat.

Martonyi János külügyminiszter azonban a Financial Timesnak nyilatkozva bírálta az ellenzéki pártokat az új alkotmányról folytatott tárgyalások bojkottja miatt, és kijelentette, hogy Magyarország demokratikus intézményeinek szerkezete alapvetően változatlan marad.

"A választási kampányban egészen világosan megmondtuk, hogy új alkotmányra van szükségünk, és éppen ezért már júniusban, közvetlenül a választások után megkezdődött az előkészítő munka" - idézte Martonyi Jánost a Financial Times. "Ezért egyszerűen nem értem, miért mondják, hogy az alkotmányozás túl gyors, és nem volt elégséges előkészítés" - mondta.

Kormánytisztviselők szerint Magyarországnak azért van szüksége új alkotmányra, mert az 1989-1990-ben felvázolt jelenlegi alaptörvény átmeneti megoldás volt, és jelentős részben az 1949-ben kelt, kommunista időszakbeli alkotmányra alapult. A bírálók azonban attól tartanak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök - egy évvel a példátlan, kétharmados parlamenti többség elnyerése után - megpróbálja bebetonozni pártja hatalmát - áll a Financial Times írásában.

A lap internetes kiadásának cikke megjegyezte azt is, hogy hétfőn a parlament alig több mint egy hónappal a vita kezdete után szavaz az alkotmányról, amely ellen ezrek tiltakoztak a hétvégén. Az alkotmányozásról szóló [origo]-cikkeket itt találja.