Aggódik az alkotmány miatt a német külügy

Vágólapra másolva!
Nem minden aggodalom nélkül figyelik a magyarországi eseményeket - jelentette be a német külügyminisztérium államminisztere. Azt mondta, a médiatörvény miatti aggodalmaik nőttek a hétfőn elfogadott alkotmány miatt.
Vágólapra másolva!

Az új magyar alkotmány jóváhagyása után aggodalmát fejezte ki hétfőn Werner Hoyer, a német külügyminisztérium államminisztere. A külügyminisztérium honlapján megjelent nyilatkozatban Hoyer azt mondta, Magyarország az elmúlt évtizedekben a szabadság, az emberi jogok és a demokrácia elkötelezett védelmezőjeként elvitathatatlan helyet harcolt ki magának a történelemkönyvekben.

"Éppen mi, németek soha nem felejtjük el magyar barátaink támogatását" - mondta Hoyer. "Ezért is nagy figyelemmel és nem minden aggodalom nélkül szemléljük a magyarországi fejleményeket" - utalt a médiatörvény korábbi és az alkotmány hétfői elfogadására.

"Az év elején életbe lépett médiatörvény az alapjogok olyan értelmezéséről tanúskodik, amely - a végrehajtott módosítások ellenére - csak nehezen összeegyeztethető az Európai Unió értékeivel. A médiatörvénnyel összefüggésben felmerült aggodalmaink a hétfőn elfogadott alkotmánnyal - és annak létrejöttével - erősödtek, és nem gyengültek" - fogalmazott Werner Hoyer külügyi államminiszter.

Az alkotmányozásról szóló cikkeinket itt olvashatják.