"A nagyra nőtt hatalom nagyot bukik" - tüntetett az LMP az új alkotmány ellen

Vágólapra másolva!
"Mi mind egyéniségek vagyunk!" - skandálták a színházi maszkot viselő emberek a Brian élete című film szövegét az LMP budapesti tüntetésén, amelyen az új alkotmány ellen tiltakoztak. A néhány száz tüntető előtt Schiffer András frakcióvezető arról beszélt, hogy a Fidesz, amely "az elmúlt húsz évből semmit nem tanult", 2014-ben meg fog bukni.
Vágólapra másolva!

A budapesti Vörösmarty tér egyik oldalán felállított színpad előtt tüntetett vasárnap az LMP néhány száz, többségében húsz-harminc év körüli támogatója, akik az új alkotmány tervezete ellen demonstráltak. A tüntetők között - akik félig töltötték meg a teret - az [origo] tudósítója szerint ott volt Bauer Tamás egykori SZDSZ-es poilitikus, Szanyi Tibor és Horváth Csaba MSZP-s politikus és Hajós András zenész-műsorvezető is. A résztvevők egy része transzparensekkel érkezett, melyeken többek között ilyen feliratok voltak olvashatók: "Nem erről volt szó!", "Alkotmány = Tákolmány", "Már csak három év".

Vágó Gábor, az LMP országgyűlési képviselője az [origo]-nak a helyszínen azt mondta, azért tartják most a tüntetést, mert hétfőn lesz az új alkotmány végszavazása, és azért a Vörösmarty téren gyülekeznek, mert egy évvel ezelőtt Orbán Viktor kormányfő itt hirdette meg a "fülkeforradalmat".

A felszólalások előtt egy fehér maszkot viselő férfi a kormány retorikáján gúnyolódott a színpadon. Mindenkit köszöntött például "a lázári értékhatáron innen és túl", és kérte, hogy "aki kíváncsi a saját véleményére, az nyugodtan forduljon munkatársainkhoz". Arra kérte a tüntetőket, hogy vegyék fel az aktivisták által osztogatott fehér maszkokat, az "együttműködési maszkokat", majd skandálják a Brian élete című film híres mondatát: "Mi mind egyéniségek vagyunk!" Az előadó a végén felfújt egy narancsszínű lufit, amelyet aztán kipukkasztott egy tűvel.

A felszólalók között az első Szilágyi Ákos esztéta volt, aki alkotmányozási önkényről beszélt, hozzátéve, hogy az új alkotmány ismét kiskorúvá teszi az állampolgárokat. Őt Tétényi Éva Esztergom független polgármestere követte, aki nagy tapsot kapott. A polgármester az esztergomi politikai háborúskodásról beszélt. Azt mondta, nem tud együttműködni a képviselő-testületben többségben levő Fidesz-frakcióval, ezért tiltakozásul a múlt hétvégén gyalog jött Budapestre, hogy Orbán Viktor kormányfő segítségét kérje. Hozzátette, ő "másfajta közpolitikát akar, olyat, amely a párbeszédre épít". Tétényi után Sárdi Tamás hajléktalan aktivista következett, aki azt mondta, a Fidesz szétrombolja a szociális biztonsági hálót.

Forrás: MTI/Soós Lajos
Forrás: MTI/Soós Lajos

További képekért kattintson a fotóra!

Schiffer András frakcióvezető beszédében főként az alkotmányozás folyamatát kritizálta. Szerinte eddig az állampolgárok számára a végső menedéket a független bíráskodás, az ombudsmanhoz, illetve az Alkotmánybírósághoz fordulás joga jelentette. Ezek a végső menedék az új alkotmányban nem szerepel Schiffer szerint. A politikus azt mondta, a Fidesz becsapta a szavazóit, mert "nem erről volt szó", amit mostanában tesz a kormány. Miközben a Fidesz ellenzékből kritizálta, hogy a köztévében "pártszolgálatosok" jelenjenek meg, most éppen ezt teszi; ellenzékben támogatta a népszavazás intézményét, most ellehetetleníti; alkotmányozás címén pedig felszámolja az alkotmányosságot - fogalmazott.

Schiffer szerint a "nagyra nőtt hatalom nagyot fog bukni". Hozzátette, hogy 2014-ben meg fog bukni a kormány, mert a Fidesz az elmúlt húsz évből nem tanult semmit. "A visszaszámlálás megkezdődött" - fogalmazott.

A helyszínen osztott szórólapokon az szerepelt: "Nem akarunk egypárti alkotmányt! A Fidesz arcátlan politikájának csúcsa az új alkotmány tervezete, mely egy sor jogot elvenne: eltörölné az egészséges környezethez való jogot, megszüntetné a szociális biztonsághoz való jogot, elvenné az Alkotmánybírósághoz fordulás jogát, bebetonozná a Fidesz igazságtalan adószabályait. Mutassuk meg, hogy nem vagyunk arctalan tömeg!" Utóbbi mondathoz kapcsolódva a helyszínen színházi maszkhoz hasonló fehér papírmaszkokat osztogatnak az aktivisták - jelentette tudósítónk.