Eláztatták az Andrássy utat a panaszos tűzoltók

Vágólapra másolva!
Légvédelmi szirénával, mankóra támaszkodva, vállukon koporsóval kezdték 24 órásra tervezett demonstrációjukat szombaton délelőtt a rendvédelmi szervek dolgozói, majd a tűzoltók a Kossuth tér felé menet füstbombákat dobáltak és a tűzcsapokat kinyitogatva elárasztották az Andrássy utat. Vasárnap délelőttig maradnak a Kossuth téren a tüntetők, akik nem akarják, hogy a kormány elvegye a korkedvezményes nyugdíjukat.
Vágólapra másolva!

"Nem csináltunk mást, csak amihez értünk" - mondta egy tűzoltó az Andrássy úton szombaton délben az [origo] tudósítójának, aki arról kérdezte, miért nyitották ki az utcán az összes tűzcsapot. Délelőtt tizenegy órakor több ezer rendőr, katona, tűzoltó, börtönőr és vámos indult el a Hősök teréről a Kossuth térre, hogy tiltakozzon a korkedvezményes nyugdíj tervezett eltörlése ellen. A tüntetők békések voltak, de a menet végén vonuló tűzoltók már a Kodály körönd környékén füstbombákat kezdtek dobálni, és megpróbálták kinyitni az utcai tűzcsapokat.

A menetet biztosító egyenruhás rendőrök úgy igyekeztek ezt megakadályozni, hogy beálltak a tűzcsapok elé. A tűzoltók eközben azt kiabálták nekik, hogy "Nyissátok, nyissátok!", majd több tűzoltó előre futott, és sikerült kinyitnia néhány csapot. "Úszik az egész szervízút" - jelentette tudósítónk. Mire a menet az Oktogonhoz ért, minden csap mellett állt rendőr, de addigra a tűzoltók a Hősök terétől az Oktogonig minden tűzcsapot kinyitottak, és közben folyamatosan füstbombákat dobáltak. "Az Andrássy út 28-nál egyszerűen félreálltak a rendőrök, most már a Nagymező utca is úszik" - jelentette pár perccel később tudósítónk, aki a helyzetet kaotikusnak, de nem feszültnek írta le. Azt mondta, a tűzoltók vidámak voltak, fényképezkedtek a tűzcsapokat védelmező rendőrökkel.

Kiszámítható életpályát szeretnének

A huszonnégy órásra tervezett demonstrációt a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetsége (FRDSZ) és az egész héten tüntető Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete (RKDSZ) szervezte. Ahogy a héten több demonstráción, a szombati megmozduláson is elsősorban az ellen tiltakoznak, hogy a kormány márciusban bejelentett intézkedéscsomagja, a Széll Kálmán-terv megszüntetné a korkedvezményes nyugdíjukat. A honlapjukon szereplő felhívás szerint azt szeretnék elérni, hogy változatlan feltételekkel vonulhassanak nyugdíjba, heti 40 óra munkavégzés felett ne lehessen ellenőrzés nélkül munkára kötelezni őket, és béremelést, valamint korszerű védő- és munkaeszközöket is szeretnének.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Kattintson a képre további fotókért!

Több tiltakozó mankót és járókeretet vitt magával, vagy kerekes székkel vonult fel, tudósítónk szerint ezzel is azt mutatták, hogy mindenkinek a korkedvezményes nyugdíj eltörlésével van a legnagyobb baja. Egy rendőr azt panaszolta tudósítónknak, hogy néhány évvel ezelőtt a Gyurcsány-kormány egy intézkedése már "kivéreztette a testületet", mielőtt bevezették, sokan nyudíjba mentek. Szerintük ez várható most is, "aki tudja, szedi a sátorfáját", az állományt pedig a gyorstalpalókon kiképzett rendőrökkel fogják feltölteni - mondták.



Volt olyan börtönőr, akit rabruhába öltözött társa tolt végig a városon, de mások is igyekeztek látványossá tenni a demonstrációt: több szakszervezet aktivistái koporsót viszttek a vállukon, a katonák egy ágyúmakettel, a tűzoltók pedig egy akasztófára lógatott tűzoltóruhával készültek, és egy légoltalmi szirénát tekertek a program kezdete előtt. A fegyveresek nem egyenruhában, hanem a szakszervezetek egységes ruhájában vannak, tudósítónk csak a tűzoltók között látott olyanokat, akik a bevetési ruhájukat viselik.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Kattintson a képre további fotókért!

A fegyveresek 11 órakor kürtszóra gyülekeztek, majd a Klapka-indulóra, rendőri felvezetéssel elindultak az Andrássy úton. Tudósítónk szerint a menet élén Kónya Péter, az FRDSZ elnöke ment katonai egyenruhára emlékeztető terepszínű ruhában. A menet a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán át vonult a Kossuth térre, ahol a tervek szerint vasárnap délelőttig demonstrálnak.

A tömeg délután fél három körül indult el ismét, hogy körbejárja az Országház épületét, és újabb füstbombákat hoztak működésbe az alsó rakparton. A demonstrálók ismét minden útjukba akadó tűzcsapot kinyitottak, ezeket egy, a nyomukban haladó, gumicsizmába és védőkabátba öltözött rendőr zárta el.

A rendőrség vizsgálja, történt-e jogsértés

A tüntetők menetét egyrenuhás közlekedési rendőrök biztosították, de tudósítónk szerint nagy volt a készültség, az Andrássy úthoz közel fekvő Hunyadi téren több busznyi készenléti rendőr várakozott. A fegyveresek hosszan vonultak, amikor a menet eleje megérkezett az Alkotmány utácba, a vége még csak épp befordult a Bajcsy-Zsilinszky útra - jelentette tudósítónk.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Kattintson a képre további fotókért!

Az egyenruhások szombati demonstrációján több jogsértés is történt, ezek elemzése és az elkövetők elleni feljelentések elkészítése folyamatban van - tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A rendezvényt a rendőrség dokumentálta, így ha valaki a rendezvényen tanúsított magatartásával jogsértést követett el, azzal szemben a rendőrség eljárást indít. A rendőrök az [origo] tudósítója szerint valóban készítettek videófelvételeket, viszont a csapokat kinyitó tűzoltók tűzálló maszkot és sisakot viseltek, így nem biztos, hogy azonosíthatók.

A Független Hírügynökség értesülése szerint Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője a bevetési védőruhák ellenőrzését rendelte el, mivel a védőruhákat, sisakokat és bontóbaltákat csak tűz- és egyéb káreseteknél lehet használni, a tűzoltóparancsnokok ezek kivitelét a laktanyából korábban megtiltották a tüntetőknek.