Járőrözésre hivatkozva előállítottak öt embert Hajdúhadházán

Hajdúhadház, konfliktus, cigány, roma, szebb jövőt polgárőr egyesület, rendőrség, pintér sándor
Vágólapra másolva!
Este öt embert előállítottak Hajdúhadházon a járőrözés miatt, pedig a rendőrség nem sokkal korábban azt közölte, hogy elvonultak az utcákról a polgárőrök. Egy jobbikos képviselő szerint szó sincs erről, mivel vasárnap éjfélig fognak járőrözni a településen. A politikus, aki a járőrözést szervező Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagja, azt állította a belügyminiszterről, hogy "Pintérnek fogalma nincs, hogy mi történik Hajdúhadházon".
Vágólapra másolva!

Előállította a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület öt tagját a rendőrség pénteken kora este Hajdúhadházon - közölte a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Kelemen Éva szerint öt embert "járőrözési tevékenység" miatt állítottak elő a hajdúhadházi rendőrkapitányságra, ellenük garázdaság szabálysértés miatt indult eljárás.

Rubi Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagja az [origo]-nak azt állította, hogy a letartóztatottak nem polgárőrök, hanem aláírást gyűjtő civilek voltak, mivel nem volt rajtuk "polgárőr" felirat.

A képviselő azt mondta, hogy a településen vasárnap éjfélig fognak járőrözni, vagyis szerinte nem igaz a rendőrség korábbi közleménye, amely szerint a járőrözés abbamaradt. "Pintérnek fogalma nincs, hogy mi történik Hajdúhadházon" - mondta Rubi Gergely, hozzátéve, hogy "minket nem tud visszatartani".

"Polgárőrök is voltak, de nem őket vitték el" - tette hozzá a képviselő, aki szerint kártérítési pereket fognak kezdeni, mivel még azt sem engedték meg a rendőrök, hogy az ügyvédeik meglátogassák az előállítottakat.

"Megalázó" eljárás

Korábban Gyüre Csaba jobbikos országgyűlési képviselő is azt mondta, hogy az egyesület tagjai pénteken délután nem járőröztek, hanem civilként aláírásokat gyűjtöttek Hajdúhadház főterén.

Szerinte öt jobbikos országgyűlési képviselő jelentétében mintegy 30-40 rendőr, "megalázó módon ingre vetkőztette" és személyenként legalább 10 percig vizsgálta az ellenőrzés alá vont 9 ember ruházatát, majd közülük öt embert elvittek. A képviselő elmondása szerint "három polgárőrt" olyan erősen bilincseltek meg, hogy őket ellátásra a debreceni klinikára kellett szállítani.

Pintér figyelmeztetett

Pintér Sándor belügyminiszter egy csütörtöki uniós rendezvényen azt mondta, meggyőződése, "hogy szabálysértések folynak, amelyeket a hatóságok megfelelően fognak kezelni". Péntek délutánig azonban nem utalt arra semmi, hogy változott volna a rendőrség eljárása. "Tízpercenként igazoltatnak bennünket" - mondta Rubi Gergely jobbikos képviselő az [origo]-nak, ugyanakkor szerinte addig szabálysértési eljárás nem indult.

Az előállítások előtt nem sokkal az Országos Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy a rendőri jelenlétre elvonultak a település utcáiról a polgárőrök. Akkor arra figyelmeztetett a rendőrség, hogy ha ismételten járőrözést észlelnek, annak résztvevőit és kezdeményezőit "a hatályos jogszabályok maradéktalan betartására" fogják kötelezni.

Pintér szerdán már kijelentette, hogy nem engedi a járőrözést, a polgárőrök mégis visszatértek a településre. Rubi akkor azt állította, hogy a Belügyminisztérium átlépi hatáskörét, és hogy minisztert "nemkívánatos személynek" tartják, és felszólították a lemondásra.

Aláírásgyűjtés a járőrözésért

A polgárőrök aláírásgyűjtést kezdeményeztek, amelyben arra kérik a helyi lakosságot, hogy erősítse meg az egyesület járőrözésére vonatkozó igényét. Rubi Gergely szerint péntek délutánig 3000 aláírást tudtak összegyűjteni.

Pénteken több százan kísérték utolsó útjára a hajdúhadházi temetőben azt az idős asszonyt, aki hétfőn vesztette életét januári bántalmazása következményeként. A Jobbikhoz több szálon kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai többek közt az idős asszony bántalmazásával indokolták, hogy kéthetes járőrözésbe kezdtek a Hajdú-Bihar megyei településen.

Forrás: MTI/Oláh Tibor
A temetési menet Hajdúhadházon

A temetésen mintegy harminc, fekete egyenruhás polgárőr is részt vett. Az alakzat élén ott állt Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Rubi Gergely jobbikos országgyűlési képviselő, a Szebb Jövőért egyesület tagja. Két egyenruhás polgárőr koszorút helyezett el a bűncselekmény áldozatává vált idős asszony sírján. A temetés során incidens nem történt.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója a szertartás idején egy távolabbi parkolóban rendőrségi kisbuszt és járőrkocsit látott tele egyenruhásokkal. A temetés után Vona Gábor autóba ült, és elhagyta a települést.

Boda Lajos, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület hajdúhadházi vezetője az [origo]-nak telefonon azt mondta, hogy az embereik péntek délután nem is járőröznek, inkább szórólapokkal járják a kisvárost, amelyeken a vasárnapi Jobbik-demonstrációra hívják a helyieket.