A Fővárosi Bíróság nem csatlakozik a kormányt kritizáló bírákhoz

Vágólapra másolva!
Nem vesz részt a Fővárosi Bíróság, a bírói kar közel kétharmadának részvételével zajló, a bírák nyugdíjba vonulásának határidejét lecsökkentő kormányjavaslat elleni tiltakozásban.
Vágólapra másolva!

Nem csatlakoznak a Fővárosi Bíróság vezetői a bírák nyugdíjba vonulásának határidejét lecsökkentő javaslat elleni tiltakozó közleményhez - mondta az FB pénteken. "A Fővárosi Bíróság vezetői többségi szavazással úgy döntöttek, hogy a Fővárosi Bíróság nem csatlakozik a közlemény aláíróihoz" - írta a bíróság, a többségi döntést azonban nem kívánták kommentálni.

A nyilatkozat aláírói között van a Legfelsőbb Bíróság teljes ülése, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke, az öt ítélőtábla és tizenöt megyei bíróság elnökei. Az általuk írányított bíróságok létszáma a háromezer fős bírói kar kétharmadát teszik ki - mondta Szűcs Péter, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője.

A közlemény aláírói felelőtlennek, átgondolatlannak és szakmailag megalapozatlannak tartják a kormánypártok javaslatát, amely szerint az új alaptörvényben a bírák nyugdíjba vonulásának határidejét 70-ről 62 évre csökkentenék. Szerintük a javaslat ellentétes a nyugdíjkorhatár emelésére irányuló európai és hazai törekvésekkel, valamint a bírák magasabb nyugdíjkorhatárára vonatkozó nemzetközi gyakorlattal is.

A bírói kar mintegy tíz százalékát, több mint kétszáz bírát érintő módosítás mellé nem csatoltak részletekbe menő indoklást, a lépés azt jelzi, hogy a kétharmados többséggel rendelkező kormánypártok alapvető változásokra szánták el magukat az igazságszolgáltatás területén, hogy átalakítsák az 1997-ben, a Horn-kormány idején kialakított rendszert.

A tervezett változásokról egyelőre nagyon keveset lehet tudni, a kormány átalakítási szándékára utal azonban maga az új alaptörvény is, amelyről hétfőn tartják a zárószavazást a parlamentben. Az kiderül a szövegből, hogy a Legfelsőbb Bíróságot átneveznék Kúriára, de ez rögtön felveti azt a kérdést, hogy a Kúria jogutódja lesz-e az LB-nek, és hivatalában maradhat-e a jelenlegi elnök. Baka Andrást 2009. június 22-én választották az LB elnökévé, mandátuma hat évre, vagyis 2015 nyaráig szól. Az országgyűlés ugyanakkor dönthet úgy is, hogy az LB megszűnt, a Kúriának új elnököt kell választani, aki immár kilenc évig maradhat hivatalban.