Az új alkotmány bevezetőjét is ki kell függeszteni a közintézményekben

Vágólapra másolva!
Az új alkotmány elfogadása után okafogyottá válik a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata, ezért az új alaptörvény preambulmát alkotó Nemzeti hitvallást kell majd kifüggeszteni a közintézményekben - mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvívője.
Vágólapra másolva!

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője megerősítette, hogy a Nemzeti Együttműködési Nyilatkozata helyett az új alkotmány Nemzeti hitvallásnak nevezett bevezetőjét fogják kifüggeszteni az államigazgatási szervek, hivatalok, közintézmények falán.

Amikor az együttműködési nyilatkozat kifüggesztéséről volt szó, már akkor is világossá tettük, hogy ha új alaptörvényt fogad el a parlament, akkor annak preambuluma, jelen esetben az annak szerepét betöltő Nemzeti hitvallás kerülhet később kifüggesztésre - mondta Szijjártó Péter egy csütörtöki sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a kérdés az új alaptörvény országgyűlési elfogadása után lesz aktuális.

Orbán Viktor kormányfő még tavaly július 7-én, beszélt arról, hogy ha megszületik az új alkotmány preambuluma, a nemzeti együttműködésről szóló nyilatkozat okafogyottá válik. Azt mondta, hogy semminek sem örülne jobban, mintha kifüggeszthették volna a mai magyar hatályos alkotmány preambulumát - "ha lenne, csak nincs". Azt mondta, ha "lesz ilyen preambulum, tavaszra lesz, lesz alkotmány, annak lesz preambuluma, az össze fogja foglalni azokat az értékeket, amelyek összekötnek bennünket, amelyek világossá teszik az államigazgatásban dolgozók számára, hogy milyen értékek mentén kell érintkezniük a választópolgárokkal, hogy kell ellátni a munkájukat".