Újrakezdték a járőrözést a Pintérre legyintő polgárőrök

Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai járőröznek Hajdúhadházon
Vágólapra másolva!
A belügyminiszter tiltása ellenére újrakezdték a járőrözést a Jobbikhoz kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai Hajdúhadházon csütörtök délelőtt. Bár Pintér Sándor belügyminiszter szerdán kijelentette, hogy nem engedi a járőrözést a településen, a Jobbik helyben lakó országgyűlési képviselője szerint a belügyminiszter ezzel túllépi hatáskörét, és alkotmányos jogokat korlátoz. A rendőrség későbbre ígért választ arról, hogy mihez kezd a belügyminiszterre fittyet hányó egyenruhásokkal.
Vágólapra másolva!

Újrakezdték a járőrözést a Hajdú-Bihar megyei Hajdúhadházon a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület önkéntesei, akik az éjszakai szünet után csütörtök délelőtt visszatértek az utcára - mondta az [origo]-nak Rubi Gergely, a Jobbik Hajdúhadházon élő országgyűlési képviselője. A járőrözés folytatásának az a jelentősége, hogy Pintér Sándor belügyminiszter szerda este bejelentette, hogy nem tűri meg őket a településen. A miniszter egy sajtótájékoztatón közölte, hogy az egyesület "befejezte a járőrözést", és "ilyen jellegű járőrözés, mondvacsinált törvényesség mögé bújva nem lesz Magyarországon".

A Hajdúhadházon tartózkodó Rubi Gergely azonban csütörtökön nem sokkal fél 11 után közölte: "Kint vannak a fiúk, már meg is kezdtük a járőrözést ismét". Rubi szerdán délután közölte, hogy némi "jutalompihenő" után a járőrök délelőtt fél 11-kor visszatérnek az utcára, és azt is hozzátette, hogy az egyesület tagjait később Vona Gábor, a Jobbik elnöke is meglátogatja majd.

Bár Pintér előző nap azt mondta, hogy a járőrök "a rendőri felhívásnak megfelelően" fejezték be a tevékenységüket, Rubi Gergely szerint a rendőrök csupán igazoltatták a járőröket, és "felolvastak nekik egy Pintér Sándortól származó négysorost". A képviselő azt állította, hogy a felhívást nem tekintik hivatalos fellépésnek, mert nem kapták meg írásban.

A rendőrök által közölt felszólításban az áll, hogy a járőröknek távozniuk kell, a jobbikos képviselő azonban az [origo]-nak azt mondta, hogy szerinte "inkább Pintér Sándor nemkívánatos Hajdúhadházán". "Alkalmatlannak tartjuk Pintért a feladatára, mert fogalma sincs, mi történik a településen" - mondta a politikus.

A rendőrségen a sor

Az [origo] megkereste a Belügyminisztériumot, hogy reagáljanak a délelőtti eseményekre, ott azonban közölték, hogy Pintér szerdai nyilatkozatánál többet nem akarnak hozzátenni az ügyhöz. A sajtóosztály szerint Pintér egyértelművé tette, hogy nem lehet járőrözni, a többi pedig a rendőrség feladata.

Pintér részt vesz Gödöllön egy uniós csúcstalálkozón, tudósítónk jelentése szerint azonban látványosan kerüli az újságírókat, és munkatársai is azt közölték, hogy nem hajlandó nyilatkozni.

Megkerestük a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságot is, de ott csak írásban tehettük fel kérdéseinket arról, hogy milyen fellépést tervez a rendőrség a járőrök ellen, illetve hogy milyen jogszabály alapján léphetnek fel ellenük. A főkapitányság kérdéseinkre későbbre ígért választ.

A Jobbik lemondatná Orbánt is

A Jobbik médiaosztálya nem sokkal dél előtt közleményben is megerősítette, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület folytatja "rendteremtő misszióját", hogy "a békés egymás mellett élés és annak alapvető emberi feltételeit megteremtse Hajdúhadházon". A Rubi Gergely által aláírt közleményben a képviselő hozzátette: a polgárőrök feljelentik a tevékenységüket akadályozó rendészeti vezetőket, köztük Pintér Sándort.

A járőröző polgárőrök szerint Pintér Sándor belügyminiszter szabálytalanságot, jogellenességet nem talált az egyesület tevékenységében, ezért "jogi fogás hiányában nyomásgyakorlással próbálja elérni a polgárőrök távozását". Rubi szerint a belügyminiszter túlterjeszkedett a hatáskörén, amikor a polgárőröket a település elhagyására szólította fel, és a polgárőrök alkotmányos alapjogait, a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához fűződő jogukat korlátozza. A jobbikos képviselő szerint Pintér visszaél hivatalával, amikor a járőröző polgárőrök ellen fellép, ezért a legfőbb ügyésznél fogják feljelenteni. A Jobbik közleményében lemondásra szólította fel az ügy miatt Orbán Viktor miniszterelnököt és Pintér Sándor belügyminisztert is.

A Jobbikhoz és a betiltott Magyar Gárdához több szálon kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tevékenysége az után került előtérbe, hogy az egyesület több tucat tagja március 1-jén járőrözni kezdett a Heves megyei Gyöngyöspatán, arra hivatkozva, hogy szerintük a helyi cigányok rettegésben tartják a lakosságot. Közel két hete pedig a borsodi Hejőszalontán a Jobbik tartott tüntetést, amelyet a párt hivatalosan "a cigányterror ellen" hirdetett meg. Hétfőtől a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület Hajdúhadházán kezdett járőrözni, mintegy kétszáz emberrel. Vasárnap a helyszínre várják Vona Gábort, a Jobbik pártelnökét is.

A hajdúhadházi helyzetről és a településen történt szerdai eseményekről bővebben reggeli cikkünkben, itt olvashat.