Lefújta a rendőrség a Schmitt Pálhoz tervezett civiltüntetést

Vágólapra másolva!
Bárhol máshol megtarthatja a "Szellemjárás Schmitt Pálnál" elnevezésű akciót a 4K! civilmozgalom, csak nem a Sándor-palota előtt - közölte a rendőrség. A mozgalom csütörtök estére jelentett be békés tiltakozó akciót az alkotmányozási folyamat ellen a köztársasági elnöki rezidenciánál, a rendőrség azonban lefújta a rendezvényt.
Vágólapra másolva!

Nem tarthatja meg az alkotmányozás elleni, csütörtök estére tervezett tiltakozó akcióját a 4K! - Negyedik Köztársaság mozgalom, mert a rendőrség lezárta a Sándor-palota környékét. A rendőrség egy héttel ezelőtt tudomásul vette a rendezvényt, de a csütörtök reggeli egyeztetésen a biztonságra hivatkozva közölték, hogy egy külföldi delegáció látogatása miatt a területet lezárják, és a demonstrációt mégsem lehet megtartani az eredetileg tervezett helyen és időben - közölte honlapján a szervezet.

A civilszervezet szerint a külföldi delegáció látogatása nem új fejlemény, az egy héttel korábbi egyeztető tárgyaláson a delegáció mozgásához igazították a tüntetés menetét, és akkor a rendőrség nem találta összeegyeztethetetlennek a két eseményt. A 4K! mozgalom azt is közölte, hogy a rendőrség azt javasolta, hogy a "Szellemjárás Schmitt Pálnál" elnevezésű tiltakozó akciót tartsák meg bárhol máshol, csak ne a Sándor-palotánál.

A Budapest Rendőr-főkapitányság (BRFK) az [origo] kérdésére azt válaszolta, hogy a rendőrség többször felhívta a szervező figyelmét, hogy a demonstráció időpontjában várható delegációk érkezése, az azzal járó szükséges rendőri intézkedések befolyásolhatják a tervezett demonstráció menetét. A rendőrség közleménye szerint nem tiltották meg a rendezvényt, hanem a szervező rendőrség indokait figyelembe véve új időpontot jelölt meg annak megtartására.

A civilmozgalom a demonstráción arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy a kormánypártok a konszenzus nélküli, áterőszakolt alkotmányozással megölik a köztársaságot. A 4K! a csütörtökre tervezett demonstrációt az Egymillióan a sajtószabadságért civiltüntetés keretében tartja péntek este hat órakor az Alkotmány utcában.