Némaságot fogadtak a hajdúhadházi járőrözők

Vágólapra másolva!
Nagy erőkkel van jelen a rendőrség Hajdúhadházon, de egyelőre csak kerékpárokat igazoltattak, és nem vonultak vissza a kisváros utcáiról a Jobbikhoz kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület emberei sem. A belügyminiszter szerdán bejelentette ugyan, hogy nem tűri meg az önkéntes rendfenntartókat, de a polgárőrök folytatták a járőrözést.
Vágólapra másolva!

Rengeteg rendőr járőrözik jelenleg Hajdúhadházon - tapasztalta a helyszínen az [origo] tudósítója. Egyikük azt mondta: folyamatosan igazoltatnak, de nemcsak itt, hanem az egész országban. Csütörtök kora délután éppen egy biciklist büntettek, majd megállítottak még egyet.

Tizenegy óra óta a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai is ismét az utcákon vannak, több csoportjuk is járőrözik, de csak ritkán látni őket. Az egyik polgárőr szerint sokan vannak az utcán, főleg Hajdúhadházon, egy rendőr azonban azt mondta: a polgárőrök inkább a szomszédos Tégláson járőröznek.

A Szebb Jövőért Polgár Egyesület hírzárlatot rendelt el, a járőrözők ezért vonakodnak beszélni arról, hogy mit csinálnak. "Ki lettünk vezényelve" - mondta az [origo] tudósítójának egy polgárőr, mást azonban nem volt hajlandó hozzáfűzni. Boda Lajos, az egyesület helyi vezetője nem kommentálta a hírzárlat elrendelését. A településen egyébként az egyik polgárőr szerint szívesen látják őket, és egy helybéli is azt mondta az [origo]-nak: "nem elvinni kellene őket innen, hanem még hozni".

A Jobbikhoz és a betiltott Magyar Gárdához több szálon kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület hétfő óta járőrözik Hajdúhadházon mintegy kétszáz emberrel, hogy "rendet teremtsen" a romák által sűrűn lakott településen. Az egyesület korábban a Heves megyei Gyöngyöspatán is járőrözött arra hivatkozva, hogy szerintük a helyi cigányok rettegésben tartják a lakosságot.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Polgárőrök és rendőrök egy hajdúhadházi utcán

Az egyenruhások tevékenységét nem nézi jó szemmel Pintér Sándor belügyminiszter, aki szerdán este egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy nem tűri meg őket a településen, és "ilyen jellegű járőrözés, mondvacsinált törvényesség mögé bújva nem lesz Magyarországon". Az egyesület egyik tagja, a Jobbik hajdúhadházi országgyűlési képviselője, Rubi Gergely azonban közölte, hogy Pintér túllépi a hatáskörét, mert nincs joga fellépni az egyenruhások ellen, akik szabadon tartózkodhatnak bármely településen (a kialakult helyzetről itt olvashat)

Bár Pintér szerdán azt mondta, hogy a járőrök "a rendőri felhívásnak megfelelően" befejezték tevékenységüket, Rubi szerint a rendőrök csupán igazoltatták a járőröket, és "felolvastak nekik egy Pintér Sándortól származó négysorost". A rendőrök által közölt felszólításban az áll, hogy a járőröknek távozniuk kell, a jobbikos képviselő szerint azonban a felhívást nem tekintik hivatalos fellépésnek. A polgárőrök csak egy félnapos szünetet tartottak, majd visszatértek az utcákra.

Rubi Gergely csütörtökön azt is közölte, hogy feljelenti Pintért a polgárőrök elleni fellépése miatt. A belügyminisztérium az [origo] kérdésére nem kívánt a szerdai nyilatkozatnál többet hozzáfűzni az ügyhöz, a rendőrség pedig későbbre ígért választ arra, hogy milyen jogszabályok alapján, milyen eszközökkel kíván fellépni a Hajdúhadházra visszatérő járőrök ellen.