Vágólapra másolva!
Bevett gyakorlat volt Erzsébetvárosban, hogy az önkormányzati képviselők saját belátásuk alapján lakásokat oszthattak lényegében bárkinek - mondta vallomásában az erzsébetvárosi ingatlanügy elsőrendű vádlottja. Gál György azt is mondta, hogy akkor 19 éves szeretőjének azért szerzett lakást, mert támogatta a fiatalok lakáshoz jutását.
Vágólapra másolva!

Az ügy elsőrendű vádlottja, Gál György vallomásával folytatódott az erzsébetvárosi ingatlanügyekben indult per a Fővárosi Bíróságon csütörtökön. A VII. kerületi önkormányzat egykori SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnökének meghallgatása kedden kezdődött, az ebédszünet után viszont már az ügy másodrendű vádlottjának, Hunvald György volt polgármesternek a vallomásával folytatódhat a tárgyalássorozat.

Tanácsadói pénzek automatikusan

Gál Györgyöt a barátnőjének, a szintén a vádlottak között szereplő V. Évának juttatott lakásról, tanácsadói szerződésről és hivatali telefonról kérdezték, valamint a feleségének juttatott telefonról, illetve sógornőjének juttatott lakásról. Gál azt mondta, hogy V. Éva kisebbségügyi tanácsadóként a véleményével segítette a munkáját, beszélgetéseik során "többször felnyitotta a szemét" kisebbségi kérdésekben. Gál szerint a tanácsadói munkához nem volt feltétel, hogy legyen szakirányú végzettsége. Ebben az időben a nő 19 éves volt.

A nő alkalmazása úgy történt, hogy Gál jelezte Hunvald György akkori polgármesternek, hogy szeretné alkalmazni V. Évát, mire a polgármester alkalmazta őt, és utóbb a teljesítést is igazolta. Ez automatikusan működött, a frakciók csak jelezték, hogy elégedettek-e a tanácsadók munkájával, de konkrétan nem kellett beszámolniuk arról, hogy milyen munkát végzett el a tanácsadó - magyarázta Gál a bíró kérdésére.

"Ha valakit ebben az ügyben én megsértettem és megbántottam, az a családom és a feleségem" - utalt V. Évával való kapcsolatára Gál. A szeretőjéhez fűződő kapcsolatáról azt mondta, hogy morálisan vitatható, de büntetőjogi felelőssége nincsen. Azt is elmondta, hogy külön kért egy hivatali telefont, amit V. Évának adott. "Nem gondoltam, hogy ez ördögtől való dolog, az egyik telefonkártyámat odaadtam neki" - fogalmazott. Egy másik esetben telefonkártyát kért, azt a felesége kapta meg. Mindez 2008-ban, letartóztatása előtt nem sokkal történt, és Gál azt mondta, szándékában állt kifizetni mindkét számlát. Utóbb az ügyvédein keresztül rendezte a számlákat, mert ezt "morális kötelességének tartotta" - állította.

"Elég volt, ha valaki javasolta"

A lakáskiutalásokról Gál azt mondta, tíz éves gyakorlat volt az önkormányzatnál - még Szabó Zoltán (MSZP) polgármestersége idejéből, aki egy kerékbilincselési ügy miatt szintén vádlott az ügyben -, hogy az úgynevezett "polgármesteri keretből" bérlakásokat osztottak. A megüresedő önkormányzati bérlakások egy részét - az ügyészség szerint harminc-negyven százalékát - mindenféle feltétel vagy ellenőrzés nélkül a polgármester, illetve a képviselők oszthatták szét. Mindezt úgy, hogy a beköltöző bérlők rövid időn belül kedvezményesen megvásárolhatták a lakásokat - megtehette ezt többek között V. Éva is. (A bérlakások osztogatásával korábban az [origo] részletesen foglalkozott, erről szóló cikkünket itt olvashatja el.)

"Nem volt feltétel, elég volt, ha valaki javasolta" az új lakó személyét - fogalmazott a tárgyaláson Gál, aki szerint a polgármesteri keret szétosztásáról lényegében nem folytak viták, legfeljebb egyeztetések, és olyanra sem emlékszik, hogy amikor Hunvaldnak megmutatták a frakciók által összeállított listát a javasolt bérlőkről, valakit kihúzott volna arról. Amikor a bírónő arról faggatta, hogy mégis mi alapján választották ki az igénylők közül azokat, akik lakást kaptak, Gál azt felelte: a maga részéről "kimondottan támogatta a fiatalok lakáshoz jutását".

Hozzátette, hogy azt soha nem támogatta, hogy képviselők a saját nevükön bérlakást kapjanak. A bírónő kérdésére, hogy a sógornő támogatása akkor miben más, azt felelte: szerinte ez nem ugyanaz, mint ha egy képviselő kap lakást. Hozzátette: a tény, hogy V. Éva, és a sógornője is a mai napig az egykor kiutalt lakásban laknak, azt mutatja, hogy szükségük volt rá. Erről is megjegyezte: a gyakorlat "etikailag, morálisan vitatható", de szerinte nem bűncselekmény, mert a szabályok lehetővé tették.

Gál az ügyész kérdéseire nem válaszolt a tárgyaláson, ezért az ügyész csak észrevételeket tett, melyben több ponton vitatta Gál vallomásának valóságtartalmát. Jelezte azt is, hogy a későbbi tárgyaláson szeretnének több hangfelvételt lejátszani, amelyek például Nagy György vállalkozó - az ügyben tanú - és Gál között zajlottak az ingatlanok eladásával kapcsolatban. Ezután a tárgyaláson megjelent tucatnyi védő - a különböző vádlottak képviselői - tettek fel néhány kérdést Gálnak. A bírónő szünetet rendelt el, amely után megkezdődik Hunvald György korábbi polgármester, a másodrendű vádlott meghallgatása

Forrás: MTI/Illyés Tibor
Gál György bilincsben

A bírónő kérdésére azt mondta, hogy a maga részéről azt a gyakorlatot követte, hogy "kimondottan támogattam a fiatalok lakáshoz juttatását". A sógornőjének juttatott lakásról is azt mondta, hogy szerinte etikailag vitatható, de nem számít bűncselekménynek. Gált csalással, vesztegetéssel és hűtlen kezeléssel vádolja az ügyészség. (Az ügyről és a perről mindent megtudhat itt.)

A vád szerint a politikus egy vállalkozóval, Nagy Györggyel együttműködve összesen 17 értékes önkormányzati épület eladását intézte. Az árról előre megegyeztek, erre az értékre felbecsültették az épületet, amelyet egy frissen alakult projektcég vett meg nyomott áron, és a cég a házzal együtt hamarosan külföldi befektetők tulajdonába ment át, az eredetinél jóval magasabb áron. A vádirat szerint Gál segített elintézni, hogy az önkormányzat eladja az ingatlanokat, ezért cserébe pedig épületenként 20-30 millió forintot kapott Nagytól.

Az [origo] birtokába jutott vádiratból kiderül, hogy hogyan lett kisebbségi referens Gál szeretője, vállalkozás-szervezési tanácsadó a kozmetikus, és hogyan tett milliókat zsebre a kocsmatulajdonos.