Vágólapra másolva!
A bizonytalan helyzetre és a vidéki zavargásokra való tekintettel a magyar Külügyminisztérium nem javasolja a Szíriába utazást - közölte a tárca csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az általános bizonytalan helyzetre, a heti rendszerességgel folytatódó vidéki zavargásokra és a Damaszkuszban is kialakult nyugtalanságra tekintettel a Külügyminisztérium az I-es, utazásra nem javasolt országok és térségek kategóriába sorolja át Szíria egészét - közölte sajtóközlemény útján a tárca csütörtökön.

Szíriában 1963 óta van érvényben a rendkívüli állapotot elrendelő törvény, amely diktatórikus visszaélésekre ad lehetőséget - a rendszer belső ellenfeleit rutinszerűen bebörtönzik. Az ország olajkészletei kimerülőben vannak, magas a munkanélküliség, és egyre apadnak a vízkészletek is.

Szíria elnöke Bassár el-Aszád, aki eredetileg orvosnak tanult Nagy-Britanniában, és a BBC szerint csak azért lett belőle államfő, mert a bátyja autóbalesetben életét vesztette. Apja 1970 óta vezette kemény kézzel Szíriát, neki pedig hat év alatt át kellett nyergelnie az orvosi pályáról a politikába, hogy apja 2000-ben bekövetkezett halála után elnök lehessen. El-Aszád elnöksége első éveiben elengedte a politikai foglyokat, és nagyobb szabadságot adott a médiának, a hadsereg és az uralkodó párt azonban hatalmát féltve végül visszájára fordította az általa kezdett reformokat.

Szíria stabilitása kifejezetten fontos Magyarország számára, mivel a Mol magyar olajtársaság jelentős kitermelést folytat az országban. A HVG adatai szerint a Mol napi kőolaj- és gázkitermelésének 12 százaléka származik innen, az országban a magyar cég naponta több mint 4000 hordó olajat termel. Szíriáról mindent egy helyen itt talál.