Jogsértő lehet a gyöngyössolymosi döntés a nemkívánatos személyekről

Vágólapra másolva!
A gyöngyössolymosi kormányhivatal eddigi vizsgálatai arra jutottak, hogy jogsértő lehet a képviselő-testület februári döntése, amellyel nemkívánatos személlyé nyilvánított hat állampolgárt. A hivatal szerint a szabad mozgás és a tartózkodási hely megválasztásának joga alkotmányos alapjog, erre pedig a képviselő-testület nem volt tekintettel.
Vágólapra másolva!

Vélhetően jogsértő, hogy Gyöngyössolymos önkormányzata nemkívánatos személynek nyilvánított hat állampolgárt, köztük két újságírót - mondta Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatal vezetője szerdán. "Hivatalos jogi álláspontunkat napokon belül kialakítjuk, de azt már most is szeretnénk hangsúlyozni, hogy a szabad mozgás és a tartózkodási hely megválasztásának joga alkotmányos alapjog" - fogalmazott.

A kormányhivatal soron kívül megteszi az alkotmányban meghatározott alapjogok betartatása érdekében szükséges lépéseket, ha szükséges bírósági eljárást is kezdeményez. A hivatal már az ombudsmani vizsgálat előtt bekérette annak a képviselő-testületi ülésnek a jegyzőkönyvét, amelyen a határozat született.

A település képviselő-testülete februári 12-én nyilvánította nem kívánatos személlyé a Heves Megyei Hírlap két újságíróját és négy helybelit. Suha Péter, a Heves Megyei Hírlap munkatársa korábban azt mondta, bár kolléganőjével, Juhász Mariannal együtt csak annyit tettek, hogy a szakma szabályai szerint, az érintettek megkérdezésével beszámoltak a faluban történtekről, a képviselő-testület kilátásban helyezte, hogy az internetes fórumokon, valamint az írott médiában megjelenő, az önkormányzatot sértő nyilatkozók, valamint a fórum honlapjának tartalmáért felelősök ellen polgári pert indít.