Amerikai segítséggel harcolhat a kormány a korrupció ellen

Vágólapra másolva!
Segítséget ajánlott fel a korrupció elleni harchoz Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter Navracsics Tibor kormányfő-helyettessel folytatott szerdai megbeszélésén. A megbeszélésen az EU és az USA közötti adatvédelmi egyezményről is szó esett, amely az uniós és amerikai bel- és igazságügyi miniszterek csütörtök-pénteki találkozóján születhet meg.
Vágólapra másolva!

A két ország közötti igazságügyi együttműködésről folytatott kétoldalú megbeszélést szerdán a parlamentben Eric Holder amerikai igazságügyi miniszter és Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. A megbeszélésen többek között előkészítő tárgyalásokat folytattak az EU és az Amerikai Egyesült Államok közötti csütörtök-pénteki gödöllői tárgyalások fő témájáról, a kétoldalú adatvédelmi egyezményről. Eric Holder közölte, reméli, megszületik ez az egyezmény.

Navracsics kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az adatcseréről eddig is voltak kétoldalú megállapodások, így a tervezett egyezmény ezek korszerűsítését szolgálja.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

Eric Holder és Navracsics Tibor a Parlamentben

A miniszterelnök-helyettes szerint a tárgyaláson ezen kívül főleg a korrupció elleni harcról esett szó, amelyhez az USA felajánlotta segítségét. Navracsics Tibor tájékoztatta Eric Holdert a magyar kormány ezen a téren tett eddigi lépéseiről, így az idevágó jogszabály-változtatásokról, intézményátalakításokról, illetve a közbeszerzési törvény tervezett módosításáról.

Eric Holder a megbeszélés után azt mondta, barátinak nevezhető a magyar és az amerikai fél között eddig is meglévő munkakapcsolat, és megerősítette, hogy az USA segítséget nyújt a korrupció elleni harchoz, megosztja tapasztalatait.

Az [origo] kérdésére, hogy a megbeszélésen szóba került-e esetleg újabb guantánamói fogoly magyarországi befogadása, Navracsics Tibor nemmel válaszolt.

Fotó: Mudra László [origo]
Fotó: Mudra László [origo]

Navracsics és Holder sajtótájékoztatót tart

A tárgyalások tavaly télen kezdődtek az új, átfogó adatcsere-egyezményről az USA és az EU között. Ebben határozzák meg az ugyancsak készülő légiutas-, és banki adatcsere-egyezmények alapelveit is. A feleknek a Bruxinfo uniós ügyekkel foglalkozó brüsszeli magyar hírportál szerint elsősorban abban kell kompromisszumra jutniuk, hogy az EU elvárja a személyes adatok független intézmény általi felügyeletét, amit az amerikaiak nem tudnak garantálni.