Dacolnak a Hajdúhadházon járőrözők Pintérrel

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai járőröznek Hajdúhadházon
Vágólapra másolva!
Ellentmondásos helyzet alakult ki Hajdúhadházon az után, hogy Pintér Sándor belügyminiszter szerdán közölte, a Jobbikhoz közel álló polgárőr egyesület tagjai befejezték a járőrözésüket. Az egyesület szerint azonban Pintér csak blöffölt, és ők legfeljebb csak szünetet tartanak. A hasonló konfliktusok kezelésére a kormány úgynevezett krízismegelőző csoportok hozott létre, ennek illetékes vezetője szerint azonban Hajdúhadházon nem szükséges beavatkozni.
Vágólapra másolva!

A helyieknek kell megoldania a hajdúhadházi problémát a kormány által létrehozott konfliktuskezelő csoport megyei vezetője, Rácz Róbert Hajdú-Bihar megyei kormánymegbízott szerint. A kormánymegbízott ezt az előtt mondta az [origo]-nak, hogy Pintér Sándor belügyminiszter egy szerdai sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület Hajdúhadházon befejezte a járőrözést. A belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy "ilyen jellegű járőrözés, mondvacsinált törvényesség mögé bújva nem lesz Magyarországon".

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Belügyminisztérium egy korábbi megállapodása szerint a megyei kormánymegbízottak a felelősek a Gyöngyöspatához és Hejőszalontához hasonló helyi konfliktusok megelőzésének, illetve kezelésének koordinációjáért. "A kormánymegbízott a rendőrség megyei vezetőinek, a társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkárság munkatársainak, és az illetékes polgármesternek és a cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjének bevonásával hoz döntést arról, hogy milyen intézkedésekre van szükség a kialakuló konfliktusok megelőzésére" - áll a minisztérium április 6-ai közleményében.

Nem hagyják abba a járőrözést a polgárőrök

Rácz Róbert szerda délután az [origo]-val azt közölte, hogy az elmúlt hetekben rendszeresen konzultált a város közbiztonságának helyzetéről többek között Hajdúhadház polgármesterével, a rendőrség megyei és városi vezetőivel és a Hajdú-Bihar megyei cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjével. Azt mondta, kérte a megyei roma önkormányzat vezetőjét, "segítsen abban, hogy a hajdúhadházi cigányság ne üljön fel semmilyen provokációnak, hecckampánynak, mert ez sem a városnak, sem a cigányságnak nem érdeke". A megyei kormánymegbízott azt is hozzátette, hogy szerinte a probléma "nem igényel import megoldást", és azt az ott élőknek kell megoldaniuk.

"Örömmel mondhatom, hogy tegnap megkezdték a járőrözést, ma meg már be is fejezték a járőrözést (...) tehát a rendőri felhívásnak megfelelően befejezték" - mondta a belügyminiszter szerda este, egy számítógépes bűnözéssel foglalkozó EU-konferencián egy újságírói kérdésre válaszolva. Boda Lajos, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület helyi vezetője ugyanakkor Pintér bejelentése után az [origo]-nak azt mondta, hogy folytatják a járőrözést. "Pintér Sándor blöffölni próbált, de nem jött be" - mondta a belügyminiszter bejelentése után Rubi Gergely jobbikos országgyűlési képviselő az [origo]-nak, és hozzátette, hogy ha meglátják a rendőrök a polgárőröket, akkor igazoltatják őket, és felolvasnak nekik egy szöveget, amelyben nem kívánatosnak minősítik a jelenlétüket, de jogi következményei szerinte nincsenek a Belügyminisztérium akciójának.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

Rubi később a hajdúhadházi rendőrkapitányságon újságíróknak azt mondta, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület fél tizenegytől másnap délelőtt fél tizenegyig nem járőrözik Hajdúhadházon, és a polgárőrök "jutalompihenőt" kapnak. Rubi Gergely elmondása szerint csütörtök délelőtt folytatják a járőrözést, és meglátogatja az egyesület tagjait Vona Gábor, a Jobbik elnöke is.

Teljes nyugalom van a településen

A Jobbikhoz és a betiltott Magyar Gárdához több szálon kötődő Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tevékenysége az után került előtérbe, hogy az egyesület több tucat tagja március 1-jén járőrözni kezdett a Heves megyei Gyöngyöspatán, arra hivatkozva, hogy szerintük a helyi cigányok rettegésben tartják a lakosságot. Közel két hete pedig a borsodi Hejőszalontán a Jobbik tartott tüntetést, amelyet a párt hivatalosan "a cigányterror ellen" hirdetett meg. Hétfőtől a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület Hajdúhadházán kezdett járőrözni, mintegy kétszáz emberrel. Vasárnap a helyszínre várják Vona Gábort, a Jobbik pártelnökét is.

"Hamis üzenet és politikai gaztett azt a látszatot kelteni, hogy... pártkatonák járőrözése bármely helyi közösség problémáira néhány nap alatt megoldást jelenthet" - mondta Tasó László, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerdán tartott sajtótájékoztatóján. Tasó szándékos provokációnak nevezte a járőrözést, Hajdúhadház fideszes polgármestere, Csáfordi Dénes pedig hisztériakeltésnek.

A Szebb Jövőért polgárőrség tagjait a helyi roma önkormányzat vezetője, Alföldi Lakatos Gábor sem látja szívesen. "Ahogy jöttek, úgy menjenek el" - üzente Alföldi Lakatos a polgárőröknek a Roma Sajtóközpont szerint és azt is hozzátette, nem tud arról, hogy az egyesület tagjai konfliktusba keveredtek volna a romákkal. Alföldi Lakatos szerint azonban a romák félnek, többen nem engedték iskolába, óvodába a gyereküket".

A messzebbről érkező polgárőröket Rubi Gergely jobbikos országgyűlési képviselő szerint 12 családi háznál szállásolták el, a közeli településeken lakók (70-80 ember) szolgálat után hazamennek. Rubi szerint a helyiek üdítővel, süteményekkel kínálják a polgárőröket, "volt, aki egy fél marhát, más egy egész disznót, mások csirkéket ajánlottak fel az ellátásukhoz" - tette hozzá. Az MTI kedd este kiadott hírében Rubi megerősítette a Roma Sajtóközpont értesülését, mely szerint az önkormányzat vendégházában helyezik el azokat a jobbikos politikusokat, akik az egyesület járőrözésének idején érkeznek Hajdúhadházra. Közölte, tárgyalt a város polgármesterével és az üresen álló, 20 férőhelyes vendégházat kibérelték, ugyanannyiért, amennyiért bárki más megkaphatná.

A településen egyébként teljes nyugalom van az MTI tudósítója szerdai jelentése szerint. A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság az [origo] megkeresésére közölte, hogy ez év januárjától a rendőr-főkapitányság állománya mellett a Készenléti Rendőrség is jelen van a megyében, Hajdúhadház, Téglás, Bocskaikert területén közterületi szolgálatot teljesítő rendőrök létszáma 18 fő, akik különböző szolgálati időrendszerben látnak el szolgálatot, a kapitányság nyomozói és vizsgálói létszáma pedig összesen 14 fő. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület szerdán két szomszédos településre, Téglásra és Bocskaikertre is kiterjesztette a járőrözést. A rendőrség szerint "annak ellenére, hogy többen is jelezték kifogásukat és ellenérzésüket a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjainak fellépése és jelenléte miatt, a rendőrségre ebben a kérdésben ez idáig feljelentés nem érkezett".

Nem világos, hogy ki fogta a betörőket

A Jobbikhoz közel álló Barikád értesülései szerint az újonnan érkező polgárőrök négy betörőt is elfogtak kedden este, kettőt Hajdúhadházán, kettőt pedig a közeli Tégláson. "A Szebb Jövőért Polgárőrség közelben járőröző tagjai és OPSZ-es társaik közös erővel betörés közben tetten értek két személyt, akiket megakadályoztak a bűncselekmény elkövetésében. A két elkövetőt átadták a rendőröknek." - közölte az egyesület a Kuruc.info oldallal, melynek készítői magukat meg nem nevező, az oldal tartalmáért felelősséget nem vállaló szerkesztők.

Forrás: MTI/Oláh Tibor

Az Országos Polgárőr Szövetség téglási szervezetének alelnöke azonban az MTI szerint cáfolta, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület járőrözői két betörőt fogtak volna el kedden Tégláson. Szerinte a betörőket Kolompár László, a téglási polgárőrség helyettes vezetője érte tetten, és tartotta vissza három segítőjével, amíg a rendőrök, és később a Szebb Jövőért egyesület járőrei megérkeztek.

Az [origo] megkérdezte a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányságtól, hogy milyen szerepe volt a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjainak a betörők elfogásában, és azt a válasz kaptuk, hogy Tégláson az Országos Polgárőr Szövetség két helyi polgárőre fogott el két betörőt. A főkapitányság kiadott egy közleményt is, miszerint kedd este érkezett bejelentés a Hajdúhadházi Rendőrkapitányság Ügyeletére, miszerint Téglás, Kossuth utcán egy lakóháznál betörés van folyamatban. A közlemény szerint a helyszínen tartózkodó Országos Polgárőr Szövetség helyi polgárőrei éppen járőrszolgálatoton voltak Téglás területén, amikor arra lettek figyelmesek, hogy a Kossuth utcán egy lakóházból fény szűrődik ki. Megálltak és azt látták, hogy a lakóház ajtaja nyitva van, és két férfi tartózkodik bent.

Miután a polgárőrök bementek a házba, észrevették, hogy két betörő van a lakásban. A közlemény szerint a betörőket sikerült elfogni és a rendőrök kiérkezéséig visszatartani. A közlemény a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjairól nem tesz említést, de a rendőrség az [origo] kérdésére válaszolva azt írta, hogy "a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság az érintettek tudomására hozta, hogy a fokozott ellenőrzés végrehajtásában együttműködésükre, tevékenységükre nem tart igényt".