Az ombudsman módosítana a bírósági végrehajtás szabályain

Vágólapra másolva!
Szabó Máté ombudsman szerint jelenleg nincs szabály arra, hogy a folyamatban lévő bírósági eljárás során a végrehajtónak mikor, hány alkalommal kell meggyőződnie arról, hogy az adós felszámolás alatt áll-e, ezért változtatni kellene a jelenleg érvényes szabályokon.
Vágólapra másolva!

A munkavállalók sokszor azért nem jutnak hozzá a bíróság által megítélt munkabérükhöz, mert a megbízott végrehajtó nem tudta, hogy időközben felszámolták a munkaadót, a munkavállaló pedig emiatt lekéste a bejelentési határidőt - mondta az Országgyűlési Biztos Hivatala.

Szabó Máté ombudsman a végrehajtási törvény módosítását javasolja. Szerinte ugyanis jelenleg nincs szabály arra, hogy a folyamatban lévő bírósági végrehajtási eljárás során a végrehajtónak mikor, hány alkalommal kell meggyőződnie arról, hogy az adós felszámolás alatt áll-e.

Az országgyűlési biztos szerint szükséges lenne a törvény olyan módosítása, amely lehetővé tenné azt, hogy az eljáró végrehajtó a végrehajtást kérőt is időben értesíthesse az adós elleni felszámolási eljárás megindulásáról, így nem késné le a bejelentési határidőt. Az ombudsman ezért a jogszabály módosítására kérte fel a közigazgatási és igazságügyi minisztert.