Vágólapra másolva!
Hunvald György 2009-ben lefoglalt Cessna típusú magángépének Veres János volt pénzügyminiszter, Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank volt vezérigazgatója és Székely Árpád akkor hivatalban lévő moszkvai magyar nagykövet voltak az első utasai - írja a Magyar Nemzet. Utazásuk ideje egybeesett a moszkvai kereskedelmi kirendeltség értékesítésével - írja a lap. A gépet azért foglalták le, mert a nyomozó hatóságok szerint annak ellenértéke korrupciós bűncselekményből származik. Kedden az elsőrendű vádlott, Gál György meghallgatásával folytatódik a többszáz milliós kárt okozó, önkormányzati ingatlanpanama ügyében indított Hunvald-per.
Vágólapra másolva!

Veres János (MSZP) volt pénzügyminiszter, Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank volt vezérigazgatója és Székely Árpád, akkor hivatalban lévő moszkvai magyar nagykövet voltak az első külföldre tartó utasai a Hunvald György egykori erzsébetvárosi szocialista polgármester érdekeltségébe tartozó magánrepülőgépnek - írta egy lehallgatási jegyzőkönyvre hivatkozva a keddi Magyar Nemzet.

A napilap birtokába került, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat által készített jegyzőkönyv szerint a Sky Jet Aviation Kft. munkatársa 2008. május 21-én arról tájékoztatta a Házmester fedőnéven megfigyelt polgármestert, hogy megérkeztek Moszkvából, a gépen pedig a miniszter, a bankár és a nagykövet utazott. A jelentésből az is kiderül, hogy a politikus óva intette a cége munkatársát: nehogy kiderüljön, ő áll a vállalkozás mögött.

A repülős cég ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) vádemelése nyomán a múlt héten indult büntetőperben rövidesen napirendre kerül a 976 ezer dollárért - 792 ezer dollár hitel felhasználásával - 2007-ben vásárolt Cessna típusú repülő, amelyet 2009 szeptemberében vett zár alá a nyomozó hatóság azzal az indokkal, hogy annak ellenértéke korrupciós bűncselekményből származik - olvasható a cikkben.

A repülő első külföldi útja egybeesik azzal az időszakkal, amikor a Gyurcsány-kormány a moszkvai kereskedelmi kirendeltség értékesítését intézte. Az ügyben annak gyanújával nyomoznak, hogy az ügylet hétmilliárd forint vagyonvesztést okozott a magyar államnak. Az ügyben született [origo] cikkeket itt találja.

Gál György meghallgatásával folytatódik a Hunvald-per

Gál György volt szabad demokrata politikus meghallgatásával kedden elkezdődik a sok száz milliós önkormányzati korrupció miatt indult Hunvald-ügy vádlottjainak meghallgatása a Fővárosi Bíróságon.

A sok száz milliós kárt okozó önkormányzati ingatlanpanamák, több tíz milliós fiktív szerződések, illetve milliós kárt okozó lakáskiutalások és más bűncselekmények miatt - részben bűnszervezetben elkövetett - csalással, vesztegetéssel, hűtlen kezeléssel és hivatali visszaéléssel vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség Gál Györgyöt, a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának egykori SZDSZ-es elnökét és Hunvald Györgyöt, a kerület volt szocialista polgármesterét. A vádbeli cselekményekért a törvény szerint halmazatban akár 15 éves szabadságvesztés is kiszabható.

Az elsőrendű vádlott, Gál György korábbi önkormányzati képviselő a vádirat szerint akkori 19 éves szeretőjének, a szintén a vádlottak padján ülő V. Évának előbb 2,7 millió forintért vásárolt egy 18 milliós forgalmi értékű önkormányzati lakást, majd megkérte Hunvaldot, hogy alkalmazza a nőt, aki így kisebbségi referens lett, havi 300 ezer forintért. Összesen 3 millió forintot fizetett ki neki az önkormányzat, miközben semmilyen szerződés szerinti munkát nem végzett - áll a vádiratban. A dokumentumot részletező [origo] cikket itt találja.

A nő a vádirat szerint Gálnak köszönhetően nemcsak lakáshoz és fiktív, de jól fizető álláshoz jutott, hanem még egy hivatali mobiltelefont is használatra kapott. Gál György ugyanakkor a feleségének is elintézett egy SIM-kártyát, amelynek számláját az önkormányzat fizette. Az asszony még Gál 2008 végi őrizetbe vétele után is két hónapig használta jogellenesen a telefonszámot a kerület kontójára - áll a vádiratban.

Az ingatlanügyek két fő mozgatója közül az egyik, az akkori gazdasági bizottságot vezető Gál György, SZDSZ-es politikus. A vádlottak működése nyomán az önkormányzat összesen 17 régi belvárosi házat adott el áron alul 2003-ban és 2004-ben, ezzel több mint 600 millió forint kár keletkezett, és kis híján további 1,7 milliárdot bukott a kerület. Gál György összesen 366 millió forinthoz jutott - derül ki a 121 oldalas vádiratból.