Újra felkérték a kabuli reptér vezetésére a magyar hadsereget

Vágólapra másolva!
Sikeresnek ítélte meg a kabuli nemzetközi reptér vezetését a NATO, így a 2012-es évre újra felkérte a magyar hadsereget, hogy vezesse az Afganisztánban található repteret - közölte kedden Hende Csaba honvédelmi miniszter Kecskeméten. A felkérés elfogadásáról a kormány fog dönteni. 
Vágólapra másolva!

A kabuli nemzetközi repülőteret fél éven keresztül sikeresen vezette az Afganisztánba vezényelt magyar katonai kontingens, így a NATO illetékes parancsnokságától újabb, ezúttal egy évre szóló felkérést kapott Magyarország - közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter kedden Kecskeméten.
Hende Csaba erről a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisán tartott ünnepségen beszélt, ahol a 2010. október 1-jétől a kabuli nemzetközi repülőtéren szolgálatot teljesítő nyolcvanfős állományt fogadták.

Kilián Nándor dandártábornok, a kontingens parancsnoka azt jelentette, hogy a Kabulba vezérelt magyar állomány "a feladatot sikeresen, emberveszteség nélkül végrehajtotta". A magyar parancsnokság munkáját amerikai, bolgár és belga katonák is segítették. Hende Csaba beszámolt arról, hogy a kabuli nemzetközi repülőtér vezetésére szóló újabb egyéves felkérésről a kormány fog dönteni.

Hende Csaba hangsúlyozta: a nemzetközi biztonsági közreműködő erő (ISAF) kötelékében szolgáló katonák tevékenységének költségeit mindig a küldő ország fedezi. A misszió a rendkívül magas presztízse és elismertsége mellett viszonylag biztonságos és kevésbé költséges - fűzte hozzá. Hende elmondta, jelenleg 14 országban csaknem ezer magyar katona teljesít szolgálatot a szövetséges erők keretein belül.

Április 1-jéig Magyarország volt a kabuli nemzetközi repülőtér nemzetközi biztonsági közreműködő erő által használt terület vezető országa, és Kilián Nándor dandártábornok, a kecskeméti repülőbázis parancsnoka vezette. Az új felkérés a 2012-es évre szól.