Hiába dörömböl Orbán ajtaján Tétényi Éva

Esztergom, Fidesz-belviszály, Tétényi Éva, zarándoklat Budapestre, 2011.04.09.
Vágólapra másolva!
Nem számíthat komoly segítségre Orbán Viktortól a Fidesz esztergomi szervezetével háborúban álló Tétényi Éva polgármester, aki a hétvégén egy látványos akció keretében petíciót juttatott el a miniszterelnöknek. Az [origo] információi szerint nemcsak a kormány nem foglalkozik az esztergomi helyzettel, de a pártvezetés is abban bízik, hogy az esztergomi képviselőtestület feloszlatását kérő Tétényi rosszul jön ki a konfliktusból, és a végén esetleg még fel is függesztik a hivatalából.
Vágólapra másolva!

"A helyzet most más, mint 2010 októberében" - mondta a hónapok óta gördülő esztergomi botrányokról az [origo]-nak a Fidesz kormánypárt egyik befolyásos vezetője. Ezzel emlékeztetett arra, hogy az önkormányzati választás után két héttel Kövér László, a Fidesz fegyelmi ügyekben illetékes választmányi elnöke és Kósa Lajos, a párt ügyvezető alelnöke a budapesti pártközpontba hívatta az esztergomi polgármester-választáson alulmaradt Meggyes Tamást, amiért az nem volt hajlandó elismerni vereségét és átadni az irodáját az utódjának.

A névtelenséget kérő politikus szerint akkor a nemzeti együttműködés rendszerét hirdető kormánypártnak vállalhatatlan "együtt nem működése" miatt kapott fejmosást Meggyes, most azonban úgy látják, hogy a független polgármester vádolható ugyanezzel. Erre egyértelmű és jól kommunikálható bizonyíték szerinte, hogy Tétényi Éva nem hívja össze a képviselőtestületi üléseket.

A polgármester ezt március végén jelentette be, hétvégén pedig egy látványos demonstrációt is tartott. Pénteken este gyalog indult el Esztergomból Budapestre, ahova szombat reggel érkezett meg, és átadott egy petíciót a kormány képviselőjének, amelyben a szerinte működésképtelen esztergomi képviselőtestület feloszlatását kérte.

Akciójával ugyanakkor az általa kitűzött célt nem érte el, információink szerint ugyanis sem az nem várható, hogy a Fidesz vezetése ismét elővenné az együttműködésképtelennek tűnő Fidesz-szervezetet, sem az, hogy a kormány beavatkozna az ügybe. (Azt, hogy a pártvezetésnek foglalkoznia kellene az esztergomi helyzettel, a nagyobbik kormánypárt vezető politikusai közül az [origo]-nak a napokban többen is felvetették, érthetetlennek nevezve, hogy a folymatos botrányok dacára Orbán Viktor "nem csinál rendet". Erről és a városban kialakult helyzetről szóló korábbi cikkünket itt olvashatja).

"Onnantól, hogy Tétényi nem hívja össze az üléseket, a Fidesznek vagy Orbán Viktornak semmi értelme belekeverednie" - mondta a helyzetről a fent említett fideszes vezető, aki szerint "innentől a közvélemény figyelmét kell felhívni rá, hogy nem a Fidesz, hanem a polgármester miatt lesz a város lassan működésképtelen". A pártvezetésből származó információnk szerint Kósa Lajos ügyvezető alelnök tárgyalt már az ügyben a helyi Fidesz-frakció vezetőjével, Steindl Balázzsal, és a közös álláspontjuk az volt, hogy "Tétényire kell rátolni a felelősséget".

Tovább mérgesedhet a vita

Az esztergomi fideszesek láthatóan tartják magukat ehhez a taktikához. Közleményeikben azt állítják, hogy a képviselőtestület nem az ő hozzáállásuk, hanem a polgármester miatt működésképtelen, aki nem hajlandó velük szavazni semmilyen ügyben. Amikor pedig Tétényi Éva előállt a képvuiselőtestület feloszlatásának ötletével, közölték, hogy ezzel ez valójában Esztergom polgárait bünteti a polgármester. Azt is többször kijelentették, hogy a Fidesz dolgozna tovább a város érdekében, ha Tétényi Éva összehívná az üléseket.

A névtelenséget kérő fideszes vezető tudomása szerint a helyi frakció múlt héten a megyei kormányhivatalnál kezdeményezte a képviselőtestület rendkívüli összehívását, amire az önkormányzati törvény lehetőséget ad, de megkerülni így sem lehet a polgármestert, az ülést a jogszabály szerint ugyanis neki kell levezetnie. Ha Tétényi erre továbbra sem hajlandó, a politikus szerint az sem kizárt, hogy a fideszes többségű képviselőtestület a polgármester felfüggesztését kezdeményezi a bíróságon, ahogyan az már megtörtént több más településen, például a kilencvenes évek végén még Rapcsák András által vezetett Hódmezővásárhelyen.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Meggyes Tamás korábbi polgármester

Egy ilyen eljárást a törvény szerint egy sima munkaügyi perben kezdeményezhet a polgármester feletti munkáltatói jogokat gyakorló képviselőtestület.

Közbelép a kormányhivatal?

Az önkormányzat működésébe emellett indokolt esetben a területileg illetékes megyei kormányhivatal (korábbi közigazgatási hivatal) is beavatkozhat, az esztergomi helyzet azonban pillanatnyilag nem indokol ilyet - mondta az [origo]-nak a hivatalt vezető kormánymegbízott (egyben fideszes országgyűlési képviselő). Czunyiné Bertalan Judit szerint a város (illetve általában a helyhatóságok) működését két módon - hivatalból, folyamatosan, illetve bejelentésre - vizsgálja a szervezet, a munkát azonban egyelőre hátráltatja, hogy október óta nem kapták meg Esztergomból a képviselőtestületi ülések elvileg kötelezően továbbküldendő jegyzőkönyveit.

Bertalan Judit megerősítette, hogy a helyi Fidesz frakció valóban kezdeményezte a képviselőtestület rendkívüli ülésének összehívását. Ezt a törvény szerint meg is teheti a hivatal, ha a képviselők egynegyedének indítványára a polgármester nem teszi meg. A hivatal hatásköre azonban csak a testületi ülés összehívására terjed ki, de a polgármestert semmilyen módon nem kötelezheti annak levezetésére, vagyis ettől nem oldódik fel a patthelyzet.

Ha a helyzet hosszabb távon sem változik, az a hivatalvezető szerint "egy új fejezet lesz", és egy esetleges törvényességi észrevétel nyomán is vizsgálat indulhat. Ez, illetve a procedúrát záró esetleges jogtalanság megállapítása sem jár azonban egyértelműen a feloszlatás kezdeményezésével, a működésképtelenség ugyanis azzal önmagában nem valósul meg, ha nem ül össze a képviselőtestület, csak akkor, ha a településnek nincs érvényes szervezeti és működési szabályzata vagy költségvetése. Esztergomban viszont, ha nem is könnyen, de mindkettőt megszavazta már a képviselőtestület.

A kormány nem lép közbe

Annak egyébként, hogy nem kíván beavatkozni a helyzetbe, a parlament hétfői ülésén is jelét adta a Fidesz, valamint a kormány több tisztségviselője. Lázár János frakcióvezető úgy válaszolt egy Tétényi Éva kezdeményezését firtató kérdésre, hogy "az esztergomiak ügyét az esztergomiaknak kell rendezniük, ha pedig erre nem képesek, a jogszabályok részletesen szabályozzák, mi a teendő egy képviselő-testület működésképtelensége esetén". (Egy önkormányzat feloszlatását a törvény szerint a kormánynak kell az országgyűlésnél kezdeményeznie.)

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes pedig azt mondta az ügyet napirend előtti felemlegető jobbikos Vona Gábornak, hogy "megnézik a (feloszlatást kérő) esztergomi petíció tartalmát, és a jogszabályok szerint fognak eljárni". A közigazgatási miniszter környezetéből az [origo]-nak ugyanakkor megerősítették, hogy a kormány eddig nem foglalkozott, és várhatóan ezután sem foglakozik a kezdeményezéssel. A történtek után a Fidesz képviselői közül többen jelzésértékűnek nevezték azt is, hogy a Jobbik frakcióvezetőjének felszólalása idején (aki egyébként meg is hívta az ülésre Tétényi Évát) Orbán Viktor felállt a helyéről és oldalán Schmitt Pál államfővel kifelé indult a teremből. Igaz, végül mégsem mentek ki, hanem a függöny előtt végighallgatták Vona beszédét a bejáratnál.