Két nappal egy tervezett támadás előtt fogták el a romagyilkosságok vádlottjait

romagyilkosságok, cigányok elleni támadássorozat, bírósági tárgyalás, vádlottak, P. Zsolt, Cs. István
Vágólapra másolva!
Már tervezték az újabb támadást, amikor két nappal a tervezett végrehajtás előtt elfogta a rendőrség a romagyilkosságok vádlottjait - állítja rendőrségi forrásokra hivatkozva az MTI. A hírügynökség úgy tudja, Ipolytarnócon akartak újabb gyilkosságot elkövetni.
Vágólapra másolva!

A Nógrád megyei Ipolytarnócon akartak újabb gyilkosságot elkövetni a romák elleni támadássorozat vádlottjai - közölte rendőrségi forrásokra hivatkozva az MTI. A négy vádlottat hosszas titkosszolgálati megfigyelés után, két nappal a tervezett támadás előtt fogták el a munkahelyükön, a debreceni Perényi 1 nevű szórakozóhelyen.

Az MTI a nyomozati dokumentumokra hivatkozva azt írja, hogy a vádlottak 2009. augusztus 23-ra tervezték az újabb támadást. Ezt az támasztja alá, hogy a lefoglalt bizonyítékok között vannak az alig félezer lakosú Nógrád megyei településről készült műholdas és egyéb felvételek, amelyeken megjelölték a romák által lakott településrész kiszemelt házát, és a lap szélén a támadás tervezett dátumát is feltüntették.

Dócs András, az Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) bűnügyi főosztályvezetője a nyomozás lezárása után, 2010 augusztusában azt mondta, hogy a négy férfi Erdőkertesen, Kisvárdán és Turán tervezett támadásokat. Ipolytarnóc neve az ügy vádiratában sem szerepel. Az MTI rendőrségi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a 2009. augusztus 2-i kislétai gyilkosság után egy héttel kezdtél el megfigyelni a vádlottakat.

Az akcióban 85 kommandós és száz nyomozó vett részt, az elfogással párhuzamosan 13 helyszínen tartottak házkutatást. Előállítottak nyolc embert, de közülük csak négyet gyanúsítottak meg a bűncselekmény-sorozatban való részvétellel. A gyanúsítottak lakásán és további tucatnyi helyszínen tartott házkutatás során 1916 bűnjelet foglaltak le: térképvázlatokat, az elkövetéshez használt gépkocsit, bakancsokat és fényképezőgépeket.

A kilenc támadás során hat halálos áldozattal járó gyilkosságsorozat vádlottjainak március végén kezdődött a bírósági tárgyalása a Pest Megyei Bíróságon. Az első fokon eljáró bíróság szerint optimális esetben 2012 tavaszán születhet ítélet. A romagyilkosságokkal kapcsolatos valamennyi cikkünket itt találja meg.