Az oktatási államtitkár szerint alapos vizsgálat kell az iskolába járás előtt

Vágólapra másolva!
Várhatóan 2012 szeptemberétől már az új szabályok szerint vizsgálják meg iskolába lépés előtt a gyermekeket a pedagógusokból, pszichológusokból és orvosokból álló szakértői bizottságok - mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. Elmondta azt is, hogy a tervek szerint 2016-tól az egyetemi jelentkezés feltétele lesz a C típusú nyelvvizsga.
Vágólapra másolva!

Az oktatási államtitkár szerint a szakképzés színvonalának emeléséhez az első lépés, hogy az általános iskola eredményesebb legyen. Hoffmann Rózsa az országgyűlés szakbizottságának ülése után a tervezett intézkedések között beszámolt arról, hogy kötelezővé tennék az óvodát hároméves kortól, és alapos vizsgálat előzné meg az iskolába lépést. Várhatóan 2012 szeptemberétől már az új szabályok szerint vizsgálják meg a gyermekeket a pedagógusokból, pszichológusokból és orvosokból álló szakértői bizottságok.

A szakértői testületek döntése alapján a gyermek kerülhetne kis létszámú osztályokba, ahol egyéni program alapján zárkóztatnák fel, vagy normál osztályba, vagy gyógypedagógiai-fejlesztő osztályba - számolt be az elképzelésekről Hoffmann Rózsa, hozzátéve: a testületek döntését évente felül kellene majd vizsgálni. A korábban tervezett nulladik évfolyam bevezetéséről lemondanak - közölte.

Hoffmann Rózsa kitért a Híd-programra is, amelynek lényege, szintén az egyéni felzárkóztatás azoknál, akik nem felelnek meg a szakképzés feltételeinek. Azok számára, akiknek ez sem hozna eredményt, indítanák el a Híd2-programot, amelynek keretében egyszerűbb szakmát lehetne tanulni. A tervek között szerepel még, hogy a szakképző iskolát végzettek is érettségizhessenek plusz kétéves tanulás után. A négy kötelező érettségi tárgy mellett egy komplex szakmai tárgyból kell majd számot adni a diákoknak tudásukról.

Hoffmann Rózsa beszélt arról is, hogy idegen nyelvet a hároméves szakképző iskolákban is oktatnának, és egy olyan komplex "civilizációs tárgyat" is bevezetnének, amely a kompetenciák fejlesztésére koncentrál, de a műveltséget is bővíti. A diákok idegennyelvtudásának javítása érdekében 2016-tól az egyetemi jelentkezés feltétele lesz egy C típusú nyelvvizsga - jelezte az államtitkár, hozzátéve: jelenleg a hallgatók 40 százaléka azért nem szerzi meg diplomáját, mert nem tanult meg egy idegen nyelvet sem.