A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület kétszáz tagja járőrözik Hajdúhadházon

egy hétig tart Hajdúhadházon a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület megerősített járőrszolgálata a közbiztonságért
Vágólapra másolva!
Megjelent Hajdúhadházon a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület mintegy kétszáz embere. Rubi Gergely "polgárőr", jobbikos országgyűlési képviselő közölte: hétfő este kezdtek el járőrözni a településen, és a tervek szerint vasárnapig maradnak. A Roma Egyeztető Fórum elnöke viszont azt mondta, hogy nem kérnek a megerősített járőrszolgálatból a helyi romák. A rendőrség arra hívja fel a figyelmet, hogy rendfenntartásra csak a rendőrségnek van felhatalmazása.
Vágólapra másolva!

Gyöngyöspata után Hajdúhadházon kezdett járőrözni mintegy kétszáz emberrel a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület. A polgárőrök hétfőn este érkeztek meg a településre. Rubi Gergely jobbikos országgyűlési képviselő a Független Hírügynökségnek elmondta: sorra érkeznek a felajánlások a lakosságtól a polgárőrök ellátására.

A messzebbről (Zala, Komárom-Esztergom megyéből) érkezetteket 12 családi háznál szállásolták el, a közeli településeken lakók (70-80 ember) szolgálat után hazamennek. Rubi Gergely elmondása szerint a helyiek üdítővel, süteményekkel kínálják a polgárőröket, "volt, aki egy fél marhát, más egy egész disznót, mások csirkéket ajánlottak fel az ellátásukhoz" - tette hozzá.

Az MTI kedd este kiadott hírében Rubi megerősítette a Roma Sajtóközpont értesülését, mely szerint az önkormányzat vendégházában helyezik el azokat a jobbikos politikusokat, akik az egyesület járőrözésének idején érkeznek Hajdúhadházra. Közölte, tárgyalt a város polgármesterével és az üresen álló, 20 férőhelyes vendégházat kibérelték, ugyanannyiért, amennyiért bárki más megkaphatná.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület a tervek szerint vasárnap estig marad Hajdúhadházon, ahol Rubi szerint a közbiztonság javításáért teljesít járőrszolgálatot. Vona Gábort, a Jobbik elnökét vasárnapra várják Hajdúhadházra. Rubi Gergely szerint Vona a járőrözésben nem vesz részt, hanem a "közbiztonsági helyzetről tájékozódik" majd.

Hortó József, a Roma Egyeztető Fórum elnöke viszont a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy a helyi romák nem kérnek a megerősített járőrszolgálatból. Hozzátette: "Ha rendezvényt akarnak tartani, jöjjenek, nem félünk tőlük, szeretettel várjuk őket, de hagyják békén a cigányokat, engedjék iskolába a gyerekeinket" - tette hozzá. Közölte: a hajdúhadházi romák - köztük gyerekek is - éhségsztrájkba kezdenek, amelyet addig nem hagynak abba, amíg a fekete egyenruhások be nem fejezik a demonstrációt. Elmondta azt is, szeretnék elérni, hogy az önkormányzat foglaljon állást a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület jelenlétével kapcsolatban. Ugyanezt erősítette meg a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, Alföldi Lakatos Gábor, aki azzal egészítette ki: szeretnék elérni, hogy ne kapjon lehetőséget a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület arra, hogy a város utcáin járőrözzön, félelmet keltve a gyerekekben.

Délután megegyezés született Hajdúhadházon: a romák nem fognak éhségsztrájkolni, a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület pedig kijelölt útvonalon haladhat a városban és nem megy a cigányok lakta utcákba - mondta a Klubrádiónak a Hajdú-Bihar megyei cigányönkormányzat alelnöke.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség állománya emelet létszámmal lát el szolgálatot Hajdúhadházon egy korábbi bűncselekmény miatt. A hajdú-bihari főkapitányság közleménye szerint a rendfenntartás állami monopólium, arra csak a rendőrségnek van felhatalmazása. "Az a személy, aki ebben a tevékenységben gátolja a rendőrséget, vagy önhatalmúlag átlépi a jogszabály adta kereteket, törvénysértést követ el" - írták.

Mint arról korábban beszámoltunk, megszületett a kormányzati döntés arról, hogy a jövőben úgynevezett konfliktuskezelő csoportok csillapítanák az olyan romák és nem romák közötti feszültségeket, mint amilyenek több Heves- és Borsod megyei településen alakultak ki az elmúlt hetekben. Az erről szóló, Balog Zoltán felzárkózásügyi államtitkár javaslatára létrejött megállapodás része annak az akciótervnek, amelynek kidolgozására a félkatonai szervezetek térhódítása miatt kérte fel a miniszterelnök nemrég Pintér Sándor belügyminisztert. Az akciótervről bővebben itt olvashat.