Schmitt hétfőn mondja el véleményét a készülő alaptörvényről

Vágólapra másolva!
Hétfőn fejti ki véleményét a készülő alaptörvényről Schmitt Pál köztársasági elnök a parlamentben. Az új alkotmány szövege ezt követően akár végleges formáját is elnyerheti, a képviselők ugyanis szavaznak majd a javaslathoz bérkezett módosító indítványokról.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés hétfői ülésén fejti ki véleményét a készülő alaptörvényről Schmitt Pál köztársasági elnök, majd Kövér László házelnök előterjesztői zárszavára kerülhet sor.

Ezt követően az alkotmánytervezethez benyújtott több mint 150 módosító idítványokról szavaz hétfőn az Országgyűlés. A szavazáson támogatást kaphat az önvédelemhez való jog, illetve a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés lehetőségének alaptörvénybe foglalása. Kimarad ugyanakkor a gyermekek után járó szavazati jog.

Bekerülhet az új alkotmányba az a javaslat is, mely az általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz kötné a bírák szolgálati jogviszonyát. A magyar bíróságok vezetői a bíróságok megtizedelésének és lefejezésének tartják az ötletet (erről bővebben itt olvashat).

A parlamenti vitától eddig távol maradó MSZP és LMP várhatóan a határozat-hozatalokban sem vesz részt. Az Országgyűlés az új alkotmány április 18-ra tervezett elfogadásáig nem tárgyal más előterjesztéseket. A végleges alkotmányjavaslat elfogadásához az országgyűlési képviselők kétharmadának igen szavazata szükséges. Az államfő várhatóan egy héttel később, ünnepélyes keretek között írja alá a szöveget.